Wall Street Journal’da yer alan yeni gelişmeye göre Apple’ın bir sonraki hamlesi araç kazalarına yönelik olacak. iPhone ve Apple Watch gibi farklı cihazlarda yer alacak yeni özellik, araç kazalarının algılanmasını ve kazaların tespit edilmesi halinde 911’i (Ya da yerel olarak diğer numaraları) aramasını amaçlıyor.

Apple kullanıcı sağlığına yönelik yaptığı geliştirmeler ile bugüne kadar gündemde yer almayı başardı. Özellikle Apple Watch cihazlarında yer alan düşme algılama özelliği, kullanıcıların düştüğünde ve hayatı bir risk yaşamaya başladığında hızlı bir şekilde acil destek alınmasını sağlıyor. Bu özellik bugüne kadar yüzlerce kişinin hayatını kurtardığı gibi şimdi daha fazla kişinin hayatını kurtarmak isteyen Apple, araç kazalarına yönelik yeni bir özellik üzerinde çalışıyor.

iPhone ve Apple Watch cihazlarında öncelikli olarak desteklenecek yeni özellik, araç kazalarının tespit edilmesini ve destek alınmasını hedefliyor. Geçtiğimiz yıl boyunca iPhone ve Apple Watch kullanıcılarından anonim olarak veri toplayan Apple, araç kazalarını doğru bir şekilde tespit edebilmek adına önemli bir çalışma gerçekleştirdi. Paylaşılan ve resmi olmayan raporlara göre Apple farklı ürünlerinde 10 milyondan fazla şüpheli araç kazasını tespit etmeyi başardı. Bu kazaların 50 bininde ise acil servis çağrısı gerçekleştirdi. Hangi kullanıcıların hangi aralıklar ile veri gönderdiği bilinmese de Apple bu yeni özelliğini geliştirebilmek için 2020 ve 2021 yıllarında önemli bir veri toplama süreci yaşamış.

Kaza tespit özelliği nasıl çalışacak?

Cihazlarda yer alan sensörleri özel bir yazılım ile birleştirerek kaza çarpışma tespitini gerçekleştirecek olan Apple, bu konuda ivme ölçer sensörlerini kullanacak. Arabanın ani bir şekilde durması ve yerçekiminde yaşanan ani artış gibi farklı fiziksel değerleri kontrol edecek olan Apple, böylece kaza tespit edildikten sonra cihazlarda geri sayım başlatacak ve kullanıcıların ekrandaki düğmeye dokunmasını bekleyecek. Eğer böyle bir durum gerçekleşmezse belirlenmiş 911 gibi acil numaralar aranarak konum bilgileri ile birlikte kaza bildirimi yapılacak. 

Google tarafından geliştirilen yeni Pixel akıllı telefonlarında da yer alan benzer özellikler, kullanıcıların sağlık ve hayatı risk konusunda güvenli bir şekilde destek almasını hedefliyor. Bu bakımdan özellikle önümüzdeki yıllarda benzer özelliklerin daha fazla gündeme gelmesi ve farklı şirketler tarafından da desteklenmesi mümkün görünüyor. 

Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir