iPhone üretimiyle sık sık gündeme gelen Foxconn, protestolar yüzünden zor anlar yaşıyor. Gelen son bilgilere göre iPhone üretimi durdu.  

Akıllı cep telefonu dünyasının dev ismi Apple, geçtiğimiz haftalarda sunulan iPhone 14 ile yeni bir seviye belirlemiş oldu. Fakat şirket, seri üretim sürecinde pek çok problemle karşı karşıya kaldı ve elde edilen bilgilere göre söz konusu sorunlar halen devam ediyor. 

Foxconn, üretimi durdurmak zorunda kaldı

Apple’ın lider fabrikalarından Foxconn’da her geçen gün farklı olaylar yaşanmaya devam ediyor. Bilindiği üzere Çin, “koronavirüse karşı sıfır tolerans” politikasını benimsemiş ve halen de bu mantıkla devam ediyor. Bu politika karşısında pek çok fabrika üretimlerini durdurmak zorunda kalmıştı. Çin’e bağlı oluşuyla bilinen Apple, protestolar nedeniyle büyük bir üretim sorunu yaşıyor.

Geçtiğimiz ay içerisinde de koronavirüs nedeniyle üretimlere ara verilmişti. Durum böyle olunca da iPhone 14 üretimi sekteye uğramıştı. Bu süreçte oluşan açığı kapatmak için, işçilerin tatil sezonundan önce üretim hattında kalmaları talep edildi ancak çalışanlar bu duruma tepki gösterdi. 

appleda neler oluyor iphone uretimi durduruldu

Çalışanların tepkisi karşısında geri adım atmayan şirket için artık durumlar daha da zorlaştı. Foxcoon, çalışanların protestosu ile karşı karşıya kaldı.

Foxconn’da protesto

Fabrika yaşanan gecikmeleri telafi etmek için yoğun çalışma performansı istiyor ve bu durumda çalışanlar eve gitmeden gece gündüz çalışmak zorunda kalıyorlar. Bu durum karşısında protesto yapan çalışanlar, dozu her geçen gün artırıyor. Hatta çalışanlar pek çok kez polisle karşı karşıya kalmak zorunda kaldı. Bunun yanı sıra elde edilen bilgilere göre fabrikanın güvenlik görevlileri, yatakhaneden kaçmak isteyen kişileri yakalayıp şiddet uyguluyor.

Olaylar bu şekilde seyrederken Apple’ın ne yapacağı merak ediliyor. Apple, bu gibi bir süreçte daha önce Çin’deki fabrikalarına standart modelleri iPhone 14 ve 14 Plus üretimini durdurması için talimat verip, sadece iPhone 14 Pro modelini üretmeye devam etmişlerdi. Ancak Pro modele gösterilen talep son derece yoğun oldu ve üretimde sadece bu fabrikada yapılıyor. Apple’un bu zorlu süreç içerisinde ne gibi bir çözüm bulacağı merak edilirken, çalışanlar her geçen gün uygulanan muameleyi daha sert bir şekilde protesto ediyor.

Mark Zuckerberg Meta’dan ayrılacak

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir