İtalya, son birkaç günde teknoloji devleri mercek altına aldı.

Dün bir Avrupa ülkesinin Amazon ve Apple’a 200 milyon Euro (228 milyon dolar) ceza kestiği bildirilmişti ki çok geçmeden İtalyan antitröst düzenleyici kurumunda Google ve Apple’a 10’ar milyon Euro (11,3 milyon dolar) para cezasına çarptırıldığı öğrenildi.

Yetikili kurum tarafından yapılan açıklamaya göre cezanın nedeni ise Apple ve Google, kullanıcı verilerinin toplanması ve kullanılması konusunda şeffaf olmaması. Bu da teknoloji devlerinin teknik olarak kullanıcı bilgilerini çaldıkları anlamına geliyor. İtalyan antitröst düzenleyicisi yaptığı açıklamada, Google ve Apple’ın “hizmetlerine gelen ziyaretçiler hakkında verilerin nasıl toplanacağı ve kullanılacağı” konusunda doğrudan bilgi sağlamadığının altını çizdi.

Herhangi bir kullanıcı yeni bir hesap oluşutrduğu zaman Google, başka bir onay veya değişikliğe gerek duymadan, verilerin ticari amaçlarla aktarılmasını veya kullanılmasını kabul etmesi için kullanıcıyı önceden yapılandırır. Ancak Apple’ında kullanıcılara kişisel verileri ticari amaçlarla kullanıp kullanmamayı seçme olanağı vermemesi oldukça şaşırtıcı. Özellikle de Apple’ın son dönemlerde gizlilik güncellemeleriyle diğer şirketlerle sık sık tartıştığı düşünüldüğünde şirketin haksız veri toplayan teknoloji devlerinden biri olması durumu daha da kabul edilemez hale getiriyor. İtalya’nın Antitröst Kurumu da bu tip suçlar için 10 milyon € (11,3 milyon $) para cezasının zaten kurumun azami cezası olduğunu açıkladı.

İtalya, Apple ve Amazon’a para cezası verdi

Google ve Apple’a ek olarak İtalyan antitröst kurumu, bir yıldan fazla bir süredir Amazon’un da piyasa davranışını araştırıyor. Yürütülen araştırmalar sonucunda kurum tarafından Amazon’a da 200 milyon € (228 milyon $) para cezası kesildi. Amazon 68,7 milyon euro (77 milyon dolar) para cezasına çarptırılırken, Apple 134,5 milyon euro (151 milyon dolar) para cezası aldı. Şirket yaptıkları açıklamada bu karara katılmadıklarını belirtti.

İtalyan antitröst kurumuna göre, iki şirket de 2018 senesinde imzalanan bir “kısıtlayıcı anlaşma”daki bazı maddeler ile Apple ve Beats ürünlerinin resmi ve gayri resmi distribütörlerinin amazon.it’i kullanmasını yasaklamış. İki şirketin karlarını gözeden bu anlaşma, doğrudan tüketicilerin ve bazı satıcıların çıkarlarına zarar vermesinin yanı sıra aynı zamanda serbest rekabeti de ihlal ediyor. Bu durum İtalyan yasalarının ve Avrupa standartlarının da büyük bir ihlali. Şirketler söz konusu anlaşmayla Apple dışındaki perakendecileri İtalyan Amazon web sitesinden hariç tutmuş oluyor.

İtalyan antitröst kurumu, Amazon ve Apple arasındaki anlaşmanın yetkisiz satıcıları öldürdüğüne inandığını şu sözlerle dile getirdi; “resmi olmayan satıcıların çevrimiçi pazara girişine önemli bir engel”

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir