Apple, TSMC’nin 2 nm üretim sürecinden geçirdiği çiplerini alan ilk şirket olacak. 2 nm işlemcinin iPhone 17 Pro serisinde kullanılması bekleniyor.

TSMC’nin 2 nanometre çip üretimine 2025 yılının ikinci yarısında başlaması bekleniyor. TSMC’nin yeni çiplerini alan ilk şirketin ise Apple olacağı bildirildi.

iPhone 15 Pro modellerindeki A17 Pro çip, Mac bilgisayarlardaki M3 serisi çiplere ise 3 nanometre işlemci kullanıyor. 5 nm teknolojisinden 3 nm teknolojisine geçiş, iPhone’larda %20 daha yüksek GPU hızı, %10 daha yüksek CPU hızı, 2 kat daha hızlı Neural Engine gibi iyileştirmeler getirdi. Mac’lerde de benzer iyileştirmeler söz konusu. iPhone 17 Pro ve 17 Pro Max’in TSMC’nin 2 nm çiplerini kullanması bekleniyor.

Apple
Apple

TSMC, 2 nm Çip Üretimine 2025’te Başlayacak

TSMC, 2 nm çip üretimini yapacağı iki yeni tesis inşa ediyor ve üçüncü bir tesis için de onay bekliyor. TSMC, önemli miktarda çip siparişini karşılayabilmek adına üretim kapasitesini artırması gerektiğinde genelde yeni fabrikalar kuruyor. 2 nm teknolojisi için şirket daha büyük alanda üretim gerçekleştirmeyi amaçlıyor. TSMC, 2 nm çiplerde FinFET yerine nano tabaka tabanlı GAAFET’i kullanacağını açıkladı. Bu, üretim sürecinin daha zorlu hale geleceği anlamını taşıyor. GAAFET’ler daha küçük transistör boyutu ve daha düşük çalışma voltajı ile daha yüksek hızlara olanak tanıyor.

TSMC’nin bu değişiklik için milyarlarca dolar harcadığı konuşuluyor. Apple da yeni teknolojiye uyum sağlamak için çip tasarımında değişiklikler yapacağını açıkladı. Apple, yine TMSC’nin yeni çiplerini alan öncü şirket olacak.

TSMC, daha gelişmiş 1.4 nanometre çipler üzerinde çalışmaya başladı ve bu çiplerin 2027 yılında piyasaya sürülmesi bekleniyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir