Apple, müziklerini normal stereodan daha sürükleyici ve nispeten yeni bir ses formatı olan uzamsal ses ile sunan plak şirketlerini ve sanatçılara ödüllendirme sistemi getirecek!

Bloomberg’in raporuna göre, müziklerini mekânsal ses formatında yayınlayan sanatçılara gelecek yıldan itibaren “ek ağırlık” verilecek. Bloomberg bunun daha yüksek telif haklarına yol açacağını ön görüyor.

AirPods kulaklıklar, HomePod, iPhone ve yakında çıkacak olan Vision Pro kulaklık gibi Apple’ın neredeyse bütün ses donanımları uzamsal ses oynatmayı destekliyor. Bu nedenle şirketin sanatçıları teşvik etme hamlesi neredeyse Apple Music’te bulunan çoğu müziğin belirli bir formatta mevcut olmasını sağlamak için gibi duruyor. Özellikle Bloomberg, Apple Music kullanıcılarının sanatçıların ödüllendirilmesi için bir şarkıyı uzamsal ses formatında yayınlaması gerekmediğini belirtiyor. Sadece müziklerinin formatta bulunmaları yeterli olacaktır.

Apple’dan müzisyenlere büyük hediye

Apple, üç sene önce Dolby Atmos teknolojisiyle desteklenen uzamsal sesi Apple Music’e ekledi. Apple TV+’taki orijinal programlarının ve filmlerinin büyük çoğunluğu da bu formatta bulunmaktadır. Sanatçılar aynı zamanda eski müziklerini yeni formatta yenileme seçeneğine de sahip. Bloomberg’e göre müziği formatta mikslemek çok pahalı değil; eğer doğruysa, bu girişim bağımsız müzisyenlerin ve daha küçük grupların katılımına yardımcı olabilir.

Apple'dan müzisyenlere büyük hediye
Apple’dan müzisyenlere büyük hediye

Amazon Music ve Tidal gibi bazı Apple Music rakipleri de hizmetlerinde mekansal ses sunuyor. Ancak Apple’ın en büyük müzik akışı rakibi olan Spotify, hizmette yüksek kaliteli bir müzik formatına ilişkin söylentilerin yıllardır dolaşmasına rağmen dikkate değer bir istisna.

Peki, siz Apple tarafından gelen bu kararı destekliyor musunuz? Düşüncelerinizi yorumlar kısmında belirtmeyi unutmayın.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir