Apple kullanıcılarının mesajlaşmak için iPhone modellerde mesajlar uygulaması ya da iMessage uygulamasını kullanması gerekiyor. Ancak yeni bir araştırma ile birlikte uçtan uca şifreleme olsa dahi iMessage mesajlarına Apple’ın erişebileceği belirtildi.

iMessage şifreleme sistemi nasıl çalışır?

Apple tarafından geliştirilen iMessage uygulamasında şifreleme, Apple cihazdan başka bir Apple cihazına gönderilen mesajların yalnızca ilgili taraflarca görüntülenebileceği şekilde çalışır. Bu şifrelemede Apple cihazlar, anahtar görevi görmektedir. Bu anahtar olmadan mesajların başka birisi tarafından ele geçirilmesi dahilinde bile okunması imkansızdır. Ancak mesajların yedeklenmesi konusunda ortaya çıkan güvenlik açığı, Reddit başta olmak üzere online dünyada en çok konuşulan konulardan birisi haline geldi.

iCloud sisteminde yedekleme ile mesajlar açığa çıkıyor!

Apple’ın iCloud üzerinden mesajlarını yedeklemek isteyenler için iCloud mesajlar özelliğinin açılması gerekir. Bu işlem yapıldığında ise mesajlar geçmişi, cihazın iCloud yedeklemesinden ayrı olarak saklanmaya başlanır. Yapılan araştırmalara göre ortaya çıkan risk, iCloud yedeklemenin uçtan uca şifreli olmamasıdır. Apple, şifreli mesajların kilidini açmak için anahtarı bu yedeklemede saklar. Kullanıcıları tedirgin eden durum da bu noktada ortaya çıkıyor. Yedeklerin kaybedilmemesi adına yedek sisteminde yer verilen anahtar, yedeklere ulaşma noktasında da büyük bir açık yaratıyor. Önemli bir iCloud veri ihlali olursa, bilgisayar korsanları da bu şekilde verilerinize erişebilir. Başta Apple olmak üzere saldırganlara karşı da açık olan bu yedekleme sistemi için bazı kullanıcılar özel bir çözüm de bulmuş durumda.

Mesajlar, üçüncü kişilerden nasıl korunur?

Bu tür bir güvenlik açığından etkilenmek istemeyenlerin yapması gereken ilk işlem, iCloud yedeklemeyi mesajlar için kullanmamak.

Ayarlar > Apple Kimliği > iCloud > iCloud Yedekleme bölümünde iCloud Yedekleme’yi kapatabilirsiniz. iCloud Yedekleme’nin yanındaki geçişin gri olduğundan emin olun. iCloud Yedekleme’yi devre dışı bıraktığınızda, son yedeklemeniz 180 gün boyunca bulutta kalır. Alternatif ve güvenli bir yedekleme çözümü isteyenler ise iTunes aracılığıyla yedeklemeyi tercih edebilirsiniz. Böylece bulut sunucularda yer almayacak olan yedeklerinizi de güvenli bir şekilde sistemlerinizde saklayabilir, ihtiyaç duyduğunuzda da telefonunuza geri yükleyebilirsiniz.

Apple ve mesaj yedekleri konusunda belirtilenler, gerekli güvenliği sağlamanız için yeterli olacaktır.

Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir