Google gibi diğer teknoloji devlerinin izinden giden Apple, 2023’te istihdamı yavaşlatmayı planlıyor. Detaylar haberimizde:

Jony Ive artık Apple ile birlikte çalışmayacak

Bir Bloomberg News raporuna göre Apple, yaklaşan ekonomik krizle daha iyi başa çıkmak için gelecek yıl bazı bölgelerde istihdamı ve maliyetleri düşürmeyi planlıyor. Bu bilgi birçok kaynak tarafından doğrulanmıştır. Kriz yönetimi sırasında teknoloji devlerini küçültme planlarını ortaya koyuyor.

Apple, Meta ve Google gibi diğer teknoloji şirketleri yeni metaverse ve karma gerçeklik kulaklıkları gibi birçok alana yatırım yaptığı için son zamanlarda oldukça sessizdi. Bu durumu değiştirmek isteyen Apple, 2023’te, üzerinde uzun yıllardır üzerinde çalıştıkları bir karma gerçeklik kulaklığı da dahil olmak üzere büyük bir kampanya planlıyor. Ancak küresel ekonomik kriz ve pandemi sonrası çiplerde yaşanan sorunlar Apple’ın planlarını geciktirebilir.

Apple hisselerinin fiyatı düşüyor

Apple da teknoloji şirketlerinin hisselerinin değerlerindeki düşüşten etkilendi. Geçen yıla kıyasla, Apple payı %18 düştü. Hisse senedi fiyatları yakın zamanda toparlanmaya başlamış olsa da, olası bir büyük ekonomik gerilemeye hazırlanmak isteyen Apple, gerekli olmayan tüm harcamaları kesmeyi planlıyor.

Tesla ve Google kısa süre önce şirketi işe almayı bıraktı. Aslında, binlerce Tesla çalışanının işten çıkarılmasının teknoloji topluluğu üzerinde büyük etkisi oldu. Teknoloji şirketlerinin küresel ekonomik krizlere karşı bağışıklığı zayıflamaya başlıyor gibi görünüyor. Çoğunluğu ekonomik gerilemeden çok az etkilenen teknoloji devlerinin çoğu, geçtiğimiz yıl hisse senedi fiyatlarında ağır kayıplar yaşadı. Küresel tedarik zincirinin çökmesi, Ukrayna ile Rusya arasındaki savaş ve ABD’de yükselen enflasyon gibi faktörler etkili oldu.

Uzmanlara göre Silikon Vadisi döneminin sonuna yaklaşıyor olabiliriz. Büyük teknoloji şirketleri yaralansalar bile bu süreçten sağ çıkabilirler. Ancak yeni oluşturulan şirketler birer birer yok olmaya ve ekonomik sorunlarla boğuşmaya başladı. Startupların çoğu sektöre girmeden ölüyor. Silikon Vadisi’nin son 20 yıla damgasını vuran çılgınlığının geleceği pek parlak görünmüyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir