Dünyanın en değerli teknoloji şiketlerinden olan Apple, bugün sürpriz bir gelişme ile gündeme gelmeyi başardı. iPhone cihazlarının kalbine Google Gemini’yi yerleştirmek istiyor. 

Apple, WWDC24 etkinliği kapsamında tanıtacağı iOS 18 işletim sisteminin merkezine üretken yapay zekayı yerleştireceği ve Mark Gurman’a göre bu konuda şu an Google ile aktif olarak görüşmeler yapıldığı ifade ediliyor. 

Son söylentilere göre şirketin, iPhone’ların üretken yapay zeka özelliklerine güç vermesi için Google’ın Gemini’yı da (Farklı versiyonları da bulunan LLM ve sohbet botu altyapısı) kullanmak adına planlar yaptığı öne sürülüyor. Süreç içerisinde ChatGPT’yi geliştiren OpenAI tarafıyla da masaya oturduğu aktarılan markanın, alanda çok geç kalmamak adına yapay zeka tarafının iki büyüğünden birisiyle veya ikisiyle de milyar dolarlık bir anlaşma imzalayacağı dikkat çekiyor. 

Kendi geliştirdiği sistemler yanında da rakiplerin çözümlerinden yararlanmak istediğini belirtilen Apple, geçtiğimiz aylarda direkt olarak iPhone’lar içerisinde LLM  (büyük dil modeli) çalıştırmanın yolunu bulduğu söylenmişti. Eğer tahminler doğru olursa şirket Gemini Nano’yu (Telefonlarda yerleşik olarak çalışacak bir model) direkt olarak iPhone’lar içerisinde çalıştırabiliyor ve bu sayede büyük bir sunucu yükünden kurtulmış oluyor. 

Dünyanın en değerli teknoloji şiketlerinden olan Apple, bugün sürpriz bir gelişme ile gündeme gelmeyi başardı.

Apple Yapay Zekaya Büyük Önem Veriyor

Dünyanın en değerli teknoloji markalarından olan Apple, geçtiğimiz günlerde ortaya çıktığı kadarıyla DarwinAI isimli yapay zeka şirketini satın alarak bünyesiine eklemiş. Apple’ın yılın başında yaptığı bu satın alma için ne kadar ödediği bilgisi yok. 

Kanada merkezli olduğu aktarılan DarwinAI şirketinden Apple’a çok sayıda personelin geçtiği belirtilirken, şirketin yapay zeka tarafında birçok farklı alana odaklandığı konuşuluyor. 

Apple, bu aralar yapay zeka konusunda çok fazla bilgilerle gündeme gelmeyi başarıyor. Örnek olarak, son gelen bilgilere göre şirket bir yapay zeka destekli reklam platformunu geliştirmekte ve onu iş ortaklarıyla beraber aktif denemesi yapılıyor. 

Bu platformun şu aşamada spesifik olarak App Store tarafına da odaklandığı gelen bilgilerden. Aktarıldığı kadarıyla geliştirilen bir yapay zeka aracı ile reklamların App Store içerisinde nereye yerleştirileceğini seçebiliyor.

Burada yapay zekadan güç alınarak en uygun konum seçilmesi reklam erişim performansının artırılması hedeflenmekte gibi gözüküyor. Bu aracı sonrasında App Store dışında da kullanması beklenen Apple’ın App Store içerisinde uzun zamandır reklamlara yer verdiği biliniyor. Bu özellik henüz Türkiye’de yok.

Apple reklamları diğer servislerine getirmek için büyük çalışmalar yaptığı kaydediliyor. Apple CEO’su Tim Cook, geçtiğimiz ay Apple’ın üretken yapay zeka alanında çığır açacağını ortaya koymuştu.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir