Apple, App Store ve uygulamaların Avrupa Birliği’ndeki çalışma biçiminde önemli değişikliklere gitti. Bu değişikliklerin en temel sebebi ise, Apple’ın yeni çıkan Dijital Pazarlar Yasasına uyum sağlamak istemesi. Apple İOS 17.4’ün ilk beta sürümünü yayımladı. İOS 17.4 ile herkesi etkileyen yenilikler bulunuyor ancak değişikliklerin büyük bir çoğunluğu AB kullanıcılarını etkiliyor.

AB’deki uygulama geliştiriciler, alternatif uygulama mağazaları sunmayı veya uygulamaları alternatif mağazalara yüklemeyi tercih edebiliyorlar. Apple bu değişiklik için yeni bir ücret yapılandırması getirdi. Apple geliştiricilerin seçebileceği hem App Store’da dağıtılan hem de alternatif yollarla dağıtılan uygulamalar için yeni bir iş yapısına adım attı. 

Bu yeni sistemi kullanan uygulama geliştiricilerin ilk bir milyonu ücretsiz olacak ancak geliştiricilerin kullanıcı başına yıllık 0.50 Euro ödemesi bekleniyor. Şuna da açıklık getirelim, alternatif uygulama mağazaları vasıtasıyla dağıtılan uygulamaların komisyonu yok. App store için %17 indirimli komisyon ödemesi olacakken küçük işletme programındakiler için %10 oranında bir komisyon ödemesi olacak. 

Geliştiriciler mevcut sistemi yüzde 15/30 komisyonla kullanablecek yani geliştiriciler yeni sisteme dahil olmak zorunda değiller. Apple’ın ne kadar ödemeniz gerektiğini hesaplayan bir ücret hesaplayıcısı var. Buna göre hesaplayıcı geliştiricilerin yeni kurulumla, mevcut kurulumla veya alternatif kurulumla ne kadar ödeyeceğini hesaplayabilecek. Dilerseniz tercih ettiğiniz alternatif uygulama mağazasını cihazlarınızda varsayılan uygulama mağazası olarak ayarlayabilirsiniz. AB kullanıcıları, kullanmak istedikleri alternatif uygulama mağazasındaki bir uygulama kötü amaçlı yazılım içeriyor ise bir uyarı ekrani ile karşılaşacaklar. Ebeveynler için güzel bir yanı da çocuklarının alternatif uygulama mağazasından uygulama yükleyip yüklememesine olanak tanıyacak.

NFC Erişimi

Apple da artık uygulama içi satın alma zorunluluğu bulunmuyor. Uygulamaları “App Store” aracılığıyla dağıtan ve alternatif bir ödeme seçeneği kullanan geliştiriciler App Store ücretlerinde %3 oranında indirim kullanabilecek. 

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi alternatif uygulamalar aracılığıyla dağıtım yapan ve aynı zamanda  alternatif bir ödeme seçeneği kullanan geliştiriciler, kullanıcı başına belirlenen 0.50 Euro ücretin dışında Apple’a hiçbir ücret ödemeyecek. 

Bu güncellemeden sonra AB kullanıcıları, Safari tarayıcıyı açtıktan sonra İOS’taki popüler  tarayıcılar listesinden yeni bir tarayıcı seçebilecek. Apple ayrıca alternatif tarayıcı motorlarına izin veriyor ve WebKit motoruyla sınırlamıyor. 

NFC Erişimi 

Kullanıcılar, herhangi bir uygulama kullanmadan doğrudan iPhone üzerinden temassız ödeme yapabilecek. Ayrıca şunu da belirtmekte fayda var  AB kullanıcıları iPhone’daki varsayılan Cüzdan uygulamasını da değiştirebiliyor.

Oyun Uygulamalarında Değişiklikler

App Store’ da artık oyun akışı uygulamalarına izin veriliyor. Apple önceden yalnızca bulut oyun hizmetlerinin web üzerinden sunulmasına izin veriyordu ancak kullanıcıların sunucular üzerinden oyun oynanmasına olanak tanıyan uygulamalara artık izin verecek. Artık uygulama içi satın almada mini uygulama, mini oyunlar, sohbet botları ve eklentiler de uygulama içi satın alma sistemini kullanabiliyor olacak. 

Yeni Emojiler

İOS 17.4 beta misket limonu, anka kuşu, kırık zincir başını yatay ve dikey olarak sallayan yüz, yenilebilir kahverengi mantar gibi yeni emoji karakterleri ekliyor. 

Podcast Transkriptleri

Podcastler uygulaması artık Apple Müzik uygulamasında şarkı sözlerinin işleyişine benzer şekilde transkriptler sunuyor. 

Çalınan Aygıt Koruması (Yeni Seçenekler)

Ayarlar’da Çalınan Aygıt Koruması bölümüne gelen güncelleme ile beraber her zaman veya yalnızca bilindik konumlardan uzaktayken güvenlik gecikmesi talep etme seçeneği kullanıma geldi. Apple, çıkarmış olduğu ios 17.4  beta sürümünü ilk olarak geliştirici profil yüklü cihazlar için sundu. İOS 17.4 public beta sürümü de kısa zaman sonra yayınlanacaktır. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir