Alternatif ödeme yöntemlerine izin vermesine karar verilen Apple’ın ek süre talebi karara bağlandı. 

Apple ile Epic Games arasında uzun bir zamandır devam eden ‘alternatif ödeme yöntemleri’ tartışmasında yeni bir gelişme yaşandı. Eylül ayı içerisinde mahkemeden, Apple’ın iOS uygulamaları üzerinde kendi ödeme yöntemlerine ek olarak üçüncü taraf yöntemlere de izin vermesine karar verilmişti. Yargıç Gonzalez Rogers, ABD’li şirkete 9 Aralık tarihine kadar süre tanınmıştı. Apple ise bu konuda da itiraz etti. Alternatif ödeme yöntemlerine izin verebilmek için App Store kurallarını yapılandırmak üzere mahkemeye ek süre için başvuran Apple’ın talebi reddedildi. Salı günü içerisinde sanal ortam üzerinden gerçekleştirilen duruşmada tarafların avukatları katıldı. Apple cephesinde yaşanan değişiklikleri 9 Aralık’a kadar yerine getirmenin “son derece karmaşık” olduğu dile getirildi. 

Apple: “Sorunları çözmek aylar sürecek”

Apple’ın avukatı Mark Perry, duruşma kapsamında çeşitli konulara değindi. Alternatif ödeme yöntemlerine izin vermenin ardından karmaşık bir süreç yaşanacağı belirtildi. Bu süreç içerisinde karşılaşılacak sorunları çözmenin çok uzun süreceğini dile getiren Mark Perry, “Mühendislik, ekonomi, iş ve diğer meseleleri halletmek aylar alacak” diyerek tepkisini dile getirdi. Mark Perry devamında “Çocukları, geliştiricileri, tüketicileri ve Apple’ı korumak için yönergeler olmalıdır” şeklinde konuşarak alternatif ödeme yöntemlerine izin vermenin sanıldığı kadar da basit bir işlem olmadığını belirtti. Epic Games’in avukatı ise, Apple’ın erteleme talebinin göstermelik bir talep olduğunu dile getirdi. 

3 9

Diğer noktadan bakıldığında ise Yargıç Rogers, Apple’ın App Store’da söz konusu değişiklikleri yapmasının zarara yol açabileceği iddiasını kanıtlayamadığını dile getirdi: “Tüketiciler, bir uygulamadan bir web tarayıcısına bağlantı kurmaya oldukça alışkındır. Apple, Yönergeler oluşturmak için zamana ihtiyaç duyduğunu söylemek dışında; mahkemenin ihtiyati tedbir kararının iddia edildiği gibi zarara yol açabileceğine inanmasını gerektirecek bir sebep sunmadı.”

Teknoloji dünyasının başarılı isimlerinden Apple bugünkü mahkeme kararına rağmen geri adım atmamak konusunda oldukça kararlıdır. Şirket davadaki tüm itiraz talepleri sonuç bulana kadar, App Store kurallarında herhangi bir değişiklik yapılması gerektiği savunuldu. Bunlara ek olarak ise Yargıç Rogers’in kararını temyize götüreceklerini aktardı.

Güney Kore’de alternatif ödeme yöntemleri kullanılabiliyor

Güney Kore’de yürürlüğe giren yeni yasalar gereğince, alternatif olarak ödeme seçeneklerin izin verme zorunluluğu getirmelerinin ardından ise Google, Play Store’u yapılandırdı. Şirket geliştiricileri artık mobil uygulamalarına farklı faturalandırma sistemleri ekleyebileceklerini dile getirdi. Ödeme sırasında ise işlemin hangi sağlayıcı ile devam edeceğini de kullanıcılar belirleyecek. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir