Amerikan şirketi, iki patenti ihlal ettiği için teknoloji devi Apple’a dava açtı. Açıklamaya göre bu patentler birkaç Apple ürününü kapsıyor.

Jony Ive artık Apple ile birlikte çalışmayacak

Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan Apple, ürünleri hakkında bazen bazı iddialar gündeme geliyordu bazen de şirket davalık oluyordu. Örneğin dev şirket, AirPods kablosuz kulaklıklarının bir çocukta işitme kaybına neden olduğu iddiaları nedeniyle geçtiğimiz aylarda dava edilmişti.

Buna ek olarak şirkete daha önce patent davaları açılmıştı. Dediğimiz gibi geçen yıl da böyle bir durum yaşandı ve bir şirket patent ihlali iddiasıyla ABD’li teknoloji devine dava açtı. Şimdi böyle bir gelişmenin tekrar yaşandığı ortaya çıktı.

Apple’a iki patenti ihlal ettiği için dava açıldı

AppleInsider’ın haberine göre Afteri Memory adlı bir şirket, Apple’ın iki patenti ihlal ettiğini iddia ederek davayı mahkemeye taşıdı. Teksas Federal Bölge Mahkemesi’nde açılan davada; Şirketin 6,874,014 numaralı ve diğer 6,724,241 numaralı patentlerinin ihlal edildiği bildirildi. Bu patentlerden ilki “2005’te başlayan çoklu işletim sistemli çok çekirdekli işlemci”, diğeri ise “2004’te yayınlanan dinamik şarj şeması” olarak tanımlandı.

Dosyaya göre, ihlal iPhone 6, iPhone 6 Plus, beşinci nesil iPad, tüm iPad Pro cihazları ve bazı MacBook modelleri dahil olmak üzere birçok ürünü etkiliyor. Ayrıca iddialar, Apple’ın A, M ve T serisi devrelerindeki teknolojinin 014 ile biten patentleri ihlal ettiğini, 241 ile biten patentlerin ise depolama için kullanılan SK NAND flash’ı içerdiğini ileri sürüyor.

Sonrai Memory bir ‘patent trolü’ olabilir mi? 

Bunların yanı sıra davacıların çeşitli davalarda tazminat, danışmanlık ve maaş gibi birçok taleplerinin olduğu belirtiliyor. Bu tür davaların mağduru olan Apple’ın ‘patent canavarı’ olarak adlandırılan başka bir şirketle karşı karşıya kalabileceğine dair raporlar ortaya çıktı. Bu şirketlerin belirli patentleri olabilir; Ancak asla ürünleri piyasaya sürmüyor ve ardından patentle ilgili diğer şirketlere dava açmayı ve haksız bir avantaj elde etmeyi planlıyor.

Habere göre Sonrai Memory de ‘patent trolü’ şirketlerde görülen davranışlara sahip. Bu şirketin gerçek ürünler üretmekle ya da belli bir hizmet sunmakla ilgilenmediği ve sadece bu tip patent davalarıyla tanındığı aktarılıyor. Hatta ve hatta Memory, 2021’den başlayarak Google, Samsung, LG, Lenovo, Western Digital ve diğer birçok teknoloji devine karşı patent ihlali davaları açmıştı. Bunlara ek olarak birkaç ‘patent trolü’ olarak tanımlanan şirketle aynı adresi paylaştığı da söyleniyor. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir