Geri dönüşüm konusunda özel bir programa sahip olan Apple, 2021 yılında daha fazla geri dönüşüm yaptı.

Sürdürülebilirlik ve daha ekonomik kaynak kullanımı için geri dönüşüm konusunda önemli adımlar atan Apple, 2021 yılını rekor seviyelere ile kapattı. Şirket tarafından çevresel ilerleme raporunun güncellemesi paylaşıldıktan sonra 2021 yılında tüm Apple ürünlerinde yüzde 20 oranında geri dönüştürülmüş malzeme kullanıldığı belirtildi. Bugüne kadar şirket tarihinde yüzde 20 oranına ulaşılması mümkün olmazken 2021 yılı genelinde yapılan çalışmalar şirket tarihine geçti. 

Alüminyumun yüzde 59’u geri dönüştürüldü

Rapora göre şirket Apple ürünlerinde kullandığı tüm alüminyumların yüzde 59’unu geri dönüştürmeyi başardı. Geri dönüşümdeki en büyük alana sahip olan alüminyum, geri dönüştürülerek yeniden cihazlarda kullanılabilir hale getirildi. Üstelik yeni iPad serisindeki pek çok ürün yüzde 100 geri dönüştürülmüş alüminyumdan üretilen kalıplar içerisinde yer aldı.

Alüminyumun yanı sıra Apple cihazlarında 2021 yılı itibari ile sertifikalı olarak geri dönüştürülmüş altın kullanılmaya da başlandı. Geri dönüştürülmüş altın kullanılan ilk cihazlar ise iPhone 13 ve iPhone 13 Pro oldu. 2021 yılı itibariyle piyasaya sunulan Apple ürünlerinin yaklaşık yüzde 45’lik bölümünde dönüştürülmüş ürünlere yer verildi. Bununla birlikte Apple ürünlerinde yüzde 13 oranında geri dönüştürülmüş kobalt ve yüzde 30 oranında sertifikalı şekilde geri dönüştürülmüş kalay kullanılmış.

2020 yılına göre geri dönüşüm oranlarını iki katına arttırmayı başaran Apple tüm yıl boyu bin yeni malzemeyi değerlendirdiğini öne sürüyor. Gelecekte üretilecek yeni ürünlerde geri dönüşüm ile çevresel katkıyı en aza indirmek isteyen şirket, faaliyetlerini bu yıl da sürdürüyor. Pek çok şirketin benzer adımlar attığı teknoloji dünyasında geri dönüşüm sayesinde hem teknolojik atıklar toplanarak çevreye olumsuz bir etki yapması engelleniyor hem de şirketin daha uygun maliyetler ile yeni malzemeler elde etmesi sağlanıyor.

Raporda emisyon oranlarının 0’da kalmasının yanı sıra geri dönüştürülmüş malzeme kullanımı ile kaynak israfının da büyük oranda engellenmeye başladığı belirtildi. Üstelik Apple Watch 7 gibi bazı modellerde hiç çöp üretilmediği gibi fabrika sıfır atık prensibi ile çalışılıyor. 

Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir