Son dönemlerde yapay zeka ile görüntülerdeki kıyafetlerin kaldırılması tartışma yaratmıştı. Apple, bu özelliklere sahip uygulamaları mağazadan kaldırıyor.

Huawei’nin yeni akıllı telefon serisinde çekilen fotoğraflar üzerinde ciddi bir sorun yaşandığı ortaya çıkmıştı. Görüntülerde kıyafetleri ortadan kaldıran sorunlu yapay zeka özelliği, tüm dünyada mahremiyet tartışmalarına yol açarken Apple cephesinde de benzer bir durum ortaya çıktı. App Store üzerinden yayınlanan bazı uygulamalar, Huawei’deki modellerden esinlenerek kıyafetlerin çıkarılmasını ve fotoğrafı çekilen kişilerin çıplak bir şekilde görüntülenmesine neden oluyor. Her ne kadar çıplaklık görüntüsü tamamen yapay zeka tarafından üretilmiş olsa da bu kişi haklarına zarar verdiği gibi pek çok sorunun ortaya çıkmasına da neden olacak potansiyelde.

Apple, Çıplak Fotoğraflar Oluşturabilen Uygulamaları Kaldırıyor
Apple, Çıplak Fotoğraflar Oluşturabilen Uygulamaları Kaldırıyor

Apple 3 Uygulamayı Kaldırdı

Apple, yaşanan sorunların fark edilmesinin ardından hızlı bir karar aldı. Şirket yaptığı duyuru ile App Store’da yer alan 3 uygulamayı yasakladı. 3 uygulama da çekilen fotoğraflar ile çıplak görüntülerin oluşabileceğini söyleyerek kısa sürede yüksek indirme sayılarına ulaşmıştı.

Giyinik kişilerin sahte çıplak görüntülerini oluşturmak için yapay zekadan yararlanan uygulamalar, taciz, şantaj ve mahremiyet ihlaline zemin hazırlıyor. Bu durumun sosyal medyada paylaşılıp fark edilmesinin ardından Apple’dan bu yönde hamle gelmesi şirketin ağır bir şekilde eleştirilmesine neden oldu. Zira uygulama mağazasındaki katı kurallar nedeniyle sürekli gündeme gelen Apple, ciddi riskler yaratabilecek bu tip uygulamalara nasıl izin verebildiği sorgulanmaya başlandı. Yapılan ilk incelemelerde ise uygulamaların 2022’den beri App Store’da yer aldığı görüldü.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir