Appsumer tarafından Salı günü yayınlanan bir araştırmaya göre, Apple dijital reklamlarda ivme kazanırken, Google ve Facebook ivme kaybediyor.

Facebook’a Apple’dan büyük darbe

100′den fazla farklı tüketici uygulama şirketinin çevrimiçi reklam bütçelerinin analizine dayanan araştırma, Apple’ın reklam işinin, şirketin 2021′deki büyük iOS gizlilik güncellemesinden yararlandığını ve bunun Facebook gibi şirketlerin kullanıcıları izlemesini zorlaştırdığını buldu.

Apple’ın arama ağı reklamları, insanların iPhone üreticisinin App Store’unda reklam vermesine olanak tanır. Appsumer, ikinci çeyrek için reklamveren benimseme oranının bir önceki yıla göre neredeyse 4 puan artarak %94,8′e yükseldiğini, Facebook’un benimsenmesinin ise 3 puan düştüğünü ve %82,8′e düştüğünü söyledi. Google’ın oranı 2 puan azalarak %94,8′e geriledi.

InMobi’nin sahibi olduğu Appsumer’e göre Apple, “reklamverenlerin benimsenmesinin en üst tablosunda Facebook ve Google ikilisine katıldı”.

Apple reklamlarda güç kazanırken Google ve Facebook güç kaybediyor

Appsumer’in genel müdürü Shumel Lais, Apple’ın gelişmiş konumunu, indirmeleri desteklemek için büyük paralar ödemeye istekli uygulama geliştiricilerinin sayısındaki artışa bağladı. Aynı zamanda, Apple’ın Uygulama İzleme Şeffaflığı (ATT) güncellemesi, Facebook gibi reklam tabanlı uygulamaların markalara çevrimiçi reklam kampanyalarında yardımcı olmak için kullanabileceği veri miktarını sınırladı.

Lais konu hakkında şunları dile getirdi

“Oldukça ilginç olan şeylerden biri, daha geniş ağa uygulanan ATT ölçüm sınırlamalarının aynı şekilde Apple için mevcut olmamasıdır” dedi. “Yani Apple’ın iOS’taki diğer kanallarda biraz daha fazla görünürlük veya avantaja sahip olduğunu söyleyebilirsiniz.”

Apple’ın geliştiricilere yönelik çevrimiçi reklamlarındaki yükselişi, perakendeciler müşterilerinin güvendiği sitelerde ürünlerini tanıtmak için daha fazla para harcadıkça Amazon’un e-ticaretteki konumunu yansıtıyor.

Cüzdan payı olarak adlandırılan çevrimiçi reklamcılığa yapılan toplam uygulama geliştirici harcaması açısından, Google %34 ile en üst sırada yer alıyor. Facebook %28 ile ikinci, Apple ise %15 ile ikinci sırada yer alıyor. Amazon, geliştiriciler için bir platform olmadığı için listelenmedi.

Pazarın alt ucunda TikTok, yine ATT tarafından dövülmüş olan Snap’i geride bıraktı. Appsumer, TikTok’un %3 pazar payına sahip olduğunu ve Snap’in %2′de olduğunu söyledi.

Snap’i geçmesine rağmen, TikTok’un benimsenme oranı ikinci çeyrekte yaklaşık yüzde 7 puan düştü. Lais, uygulama geliştiricilerinin hala kısa video hizmetinde hangi reklamların işe yaradığını bulmaya çalıştıklarını söyledi.

Lais, “Markalar, TikTok’un her sektör için çalışmasını sağlamaya hala uyum sağlıyor olabilir” dedi.

Rakamlar Facebook için hiç de fena değildi. Lais, cüzdan payının dördüncü çeyrekte 4 puan artarak %28′e yükseldiğini ve sosyal medya şirketinin bazı “iyileşme işaretleri” yaşadığını belirtti. Temmuz ayında, Facebook ana şirketi Meta , ikinci çeyrek gelirinde beklenenden daha hızlı bir düşüş bildirdi ve satışların üçüncü çeyrekte bir yıl önceki döneme göre tekrar düşeceğini söyledi.

Lais, Facebook’un, arama terimlerine dayalı reklamlar sunan Google ve Apple’a karşı reklamların sükûnetinden yararlandığını söyledi.

Lais son olarak şu açıklamayı yaptı;

“Facebook’un hala çok benzersiz özellikleri var ve insanlar bir tür keşif modunda oldukları bir zihniyet içindeler, bu yüzden orada hala fırsat var”

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir