Apple ve otomobil üreticileri arasındaki gerilim artıyor. Yeni gelen sızıntılara göre Apple, CarPlay için yeni özellikler üzerinde çalışıyor.

Teknoloji her gün gelişmeye devam ederken silikon vadisi şirketleri de yeni teknolojileri kullanıcılarının haytalarına entegre etme yöntemleri üzerinde çalışmaya devam ediyor. ABD merkezli teknoloji şirketi Apple’ın 2014 senesinde piyasaya sürdüğü CarPlay uygulaması kısa sürede milyonlarca kullanıcının arabalarında müzik, yol tarifi ve telefon görüşmelerini kontrol etmek için kullandığı popüler bir uygulama haline geldi. Çoğu otomobil üreticisi tarafından araçlarının varsayılan özellikleri arasında yer alan özellik, son 6 yılda pek çok yeni özellik kazandı.

CarPlay, lansmanından bu yana çift ekran, Google Haritalar ve daha birçok üçüncü taraf uygulaması için destek kazandı. CarPlay’in bu başarıya ulaşmasında Apple’ın uygulamayı güncel tutma politikası yatıyor. Gelen bilgilere göre CarPlay çok daha kapsamlı bir araç kontrolü yapmanızı sağlayacak yeniliklere kavuşacak.

Bloomberg tarafından yayımlanan bir rapora göre Apple, CarPlay’in arabalar üzerindeki kontrolünü artırmak istiyor. Şirket Bunun için otomobilin iç sistemleriyle senkronize çalışacak bir özellik geliştirmeye başlamış durumda. Çok yakında uygulamaya klima kontrolü, koltuk ve bel desteği ayarı gibi özellikler gelecek. Tüketiciler bu durumdan memnun olacak gibi görünse de üreticiler bu durumdan pek memnun değil.

Apple araçların kontrolünü elde tutabilir

Hatırlarsanız Apple geçtiğimiz günlerde CarPlay için geliştirdiği CarKey özelliğini de tanıtmıştı. BMW ile ortaklaşa geliştirilen bu özellik, aracın kilidini uzaktan kontrol etmenizi ve konumu ve şarj durumu gibi bilgileri görmenizi sağlıyordu. Şirket IronHeart sayesinde de aracın kalan tüm özelliklerini kontrol etmeyi istiyor. Tüm bu ayarlamalar kolay bir şekilde Siri üzerinden de yapılabilecek. 

Yeni güncellemeyle gelecek özellikler şu şekilde;

İç ve dış sıcaklık ayarı

-Nem değerleri göstergesi

Buz çözücü sistem kontrolü

-Fan ayarları

-Hoparlörler için bass, tiz, sorround ses ve subwoofer ayarları

-Koltuk ve bel desteği ayarı

-Koltuk ısıtma ve soğutma ayarları

-Hız göstergesi, takometre ve yakıt göstergesi

Kullanım alanı hızla genişleyen CarPlay şuanda 600‘den fazla araba modelinde kullanılabiliyor. Uygulama için 2014 senesinden beri Apple tarafından yapılacak en büyük değişim olması beklenen IronHeart, ise üreticiler tarafından oldukça tepki çekecek. Otomobil üreticilerinin bu konuda ortak çekincesi tüm temel özelliklerin kontrolünü Apple’a devredip, şirkete bağımlı hale gelmek. Üreticilerin bu konuda pek haksız oldukları söylenemez ancak Apple’ın yeni özelliklerden vazgeçmesi de söz konusu değil gibi görünüyor. Güncelleme yayımlandığında otomobil üreticilerinin ve Apple’ın nasıl bir politika izleyeceğini birlikte göreceğiz.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir