Apple şirketi, Avrupa Birliği’nde kullanıcıların daha güvenli ve verimli bir deneyim yaşaması için (PWA) desteğini kademeli olarak sonlandırıyor.

Apple, Avrupa Birliği’ndeki iPhone kullanıcılarının ilerici web uygulamalarıyla etkileşim şeklinde önemli bir adım atmayı başardı. Bu hamle ile iOS 17.4 güncellemesinde bu uygulamalara desteği sonlandırma kararı üzerine inşa edilmiş oldu. Hem geliştiriciler hem de kullanıcılar için önemli bir ikilem oluşturduğunu da ifade edelim.

Peki, Apple neden böyle bir tutum içine girdi? Şirketin kararına göre, Avrupa Birliği’nde yürürlüğe giren Dijital Pazarlar Yasası (DMA)’nın karmaşık gerekliliklerinden kaynaklı bu kararı verdi. DMA, uyum sağlamak adına önemli mimari değişiklikler talep etmesiyle dikkat çekiyor. Apple, mevcut koşullar altında yeni bir entegrasyon mimarisi geliştirmenin mümkün olmadığının altını çiziyor. Bu karar ile özellikle bildirimler ve veri depolama gibi özelliklerle yerel uygulamalar gibi işlev görebilen web uygulamalarının iOS cihazlarda nasıl çalışacağını da etkiliyor konumda bulunuyor.

Apple şirketi, Avrupa Birliği'nde kullanıcıların daha güvenli ve verimli bir deneyim yaşaması için (PWA) desteğini kademeli olarak sonlandırıyor.

iOS 17.4’ün tanıtımıyla birlikte, bir zamanlar bağımsız web uygulamaları artık sadece yer imleri olarak hizmet vereceği söyleniyor. Bu değişiklik, DMA’nın, üçüncü parti tarayıcıların kendi motorlarını kullanmalarına izin veren zorunluluğuna yönelik bir cevaptır. Bu durum, web uygulamalarının iOS’ta çalışmasının temelini oluşturan ve onların platformun güvenlik ve gizlilik standartlarına uyumluluğunu sağlayan Apple’ın WebKit’inden sapmaları anlamına geldiğini belirtelim.

Apple, Kullanıcılarına Üzülüyor

Bu değişikliğin etkileri çok yönlü olacak. Apple, güvenlik endişelerini ve kötü amaçlı web uygulamalarının bu yeni özgürlükleri kötüye kullanma potansiyelini gerekçe gösterse dahi daha geniş bağlamı görmemek zor hale geliyor. Bu karar doğrultusunda uygulama mağazası ücretleri etrafındaki devam eden tartışmayı ve Facebook Gaming gibi şirketlerin bu maliyetlerden kaçınmak için web uygulamalarını nasıl kullandığını içerir duruma sokuyor.

Apple şirketi, Avrupa Birliği'nde kullanıcıların daha güvenli ve verimli bir deneyim yaşaması için (PWA) desteğini kademeli olarak sonlandırıyor.

Apple şirketi, bu değişikliğin sadece az sayıda kullanıcıyı etkileyeceğini, ana ekranda web uygulamalarının düşük benimseme oranlarına atıfta bulunarak kaydediyor. Yine de şirket, bu uyum odaklı almış oldukları karardan dolayı geliştiricilere ve kullanıcılara yaşatılan herhangi bir rahatsızlıktan ötürü üzüntü duyduklarını da dile getiriyor.

PWA

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir