İnternet dünyasının dev isimlerinden Google, aldığı bir karar ile beraber 11 Mayıs gününden sonra telefon görüşmesi kaydetme uygulamalarını engelliyor. Google Play Store kural güncellemesi ile beraber 11 Mayıs’ın ardından Android için hazırlanan üçüncü parti telefon görüşmesi kaydetme uygulamaları, Accessibility API kullanarak görev yapamayacak. 

Temel olarak ise yakın zaman içerisinde Play Store içerisinde istendiği gibi çalışır halde olan bir görüşme kaydetme uygulaması da kalmayacak. Günümüzde ise pek çok Android telefon üreticisi bu imkanı kullanıcılara yerleşik olarak hazırladıkları Android arayüzleri üzerinden sunuyor. Bu isimler arasında doğrudan Google’da yer alıyor. Fakat bu imkan yasalar gereği her ülke içerisinde aktif edilmiyor. İşte bu durum içerisinde kişiler üçüncü parti uygulamaları kullanmaya yöneliyor.

12 6

Ancak bu kapı da artık kapatılmıyor. Söz konusu bu yeni değişiklik sonrasında yerleşik bir şekilde sunulan telefon görüşmesi kaydetme özelliklerinin iptal edilmeyeceği ise net bir şekilde belirtiliyor. Firma yeni kararı ile yalnızca özel uygulamaların önünü kapatıyor. Bu kararın ise hali hazırda telefonlara yüklenen uygulamaları etkileyip etkilemeyeceği ise zaman içerisinde belli olacak. Bu bilgi daha önce de aktarılmıştı. Telefon görüşmesi kaydetme özelliği Türkiye’de kişisel kullanım dışında yasal değildir. Yani yapılan kayıtların üçüncü kişilerle paylaşılması ya da direk olarak internete koyulması suçtur. 

Bu konuda “Türk Ceza Kanunu 132. Maddesinde;  

“Kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu gizlilik ihlali haberleşme içeriklerinin kaydı suretiyle gerçekleşirse, verilecek ceza bir kat artırılır.”

“Kişiler arasındaki haberleşme içeriklerini hukuka aykırı olarak ifşa eden kimse, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”

“Kendisiyle yapılan haberleşmelerin içeriğini diğer tarafın rızası olmaksızın hukuka aykırı olarak alenen ifşa eden kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İfşa edilen bu verilerin basın ve yayın yoluyla yayımlanması halinde de aynı cezaya hükmolunur.” maddeleri yer alıyor.

Bu konuya dikkat edilmesi ve hatta özelliği yasalar çerçevesinde kullanılması gerekiyor. Bu noktada sorumluluk tamamen kullanıcılar da yer alıyor. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir