Anayasa Mahkemesi, tüketicilerin lehine olan bir karar aldı. Anayasa Mahkemesi tarafından verilen karara göre her kullanıcı kendisine ait olan cep telefonu hattıyla ilgili bilgilere sahip olabilecek. 

Bir kişi kendisine ait olan hat ile ilgili bilgileri telekomünikasyon şirketinden talep etti ancak ilgili şirket bu talebe red cevabı verdi.Anayasa Mahkemesi ise kendi hattına dair bilgileri isteyen kişinin talebini reddeden kişilerin mahkemelerin ve o şirketin hak ihlaline neden olduğunu belirtti. Bu noktada Anayasa Mahkemesi özel hayata saygı hakkına dair bir savunma yaptı. Telefon hattıyla ilgili olan bilgileri müşterisi olduğu iletişim şirketlerinden talep eden kullanıcı talep ettiği bilgilerin 2014 – 2015 dönemine ait olan internet verilerini, kendisinin interneti kullanarak yapmış olduğu tüm işlemleri ve cep telefonunun IMEI bilgilerinin yer alacağını dile getirdi. 

anayasa mahkemesi telefon kullanicilarinin lehine bir karar verdi

Talebe red cevabı veren firma hak ihlaline uğrayan kişiye bu bilgilerin 5 yıl boyunca saklandığını ancak yalnızca bir mahkeme izni ile bu bilgilerin kendisine verilebileceğini ileti ve mağdur kullanıcının talebine red cevabı verdi. İletişim şirketin, kendine ait olan bilgileri vermediği için dava açan kişinin davasına İstanbul Anadolu 1. Tüketici Mahkemesi baktı. Ancak davanın sonucuna bakıldığında red cevabı aldığını görmek mümkündür. İstinaf başvurusunda bulunan kullanıcı yine red cevabıyla karşı karşıya kaldı ve direk Anayasa Mahkemesine başvurdu. 

Anayasa Mahkemesi, art arda verilen ret kararının Türkiye Cumhuriyet Anayasası’nda yer alan 20. maddeye aykırı olduğunu belirtti. Kısaca belirtmek gerekirse Anayasa Mahkemesi özel hayata saygı kapsamındaki kişisel verilerin korunmasına dair olan hakkıyla olan bağlantılı etkili başvuru hakkının göz ardı edildiğini belirtti. Anayasa Mahkemesine göre bu süreçte hem iletişim şirketi hem de istinaf mahkemesi bu kullanıcının etkili başvuru hakkını ihlal etti. Müşteri olan şirkete tazminat ödemesi için dava açan mağdur kişiye sunulan bu hak, buna benzer her olayda tüketicinin lehine olacak şekilde kullanılacak.

Intel Arc Battlemage Ekran Kartı , Nvidia RTX 4070 ile kapışacak

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir