Anakart nedir, donanımın en önemli parçalarından biridir. Peki anakart ne işe yarar? Bu yazımızda anakartlar hakkında merak ettiklerinizi yanıtlıyoruz.

Anakart ve ekran kartı fiyatları çip krizi yüzünden artacak

Bilgisayar denilince anakartın olmazsa olmazı nedir anakart ne işe yarar? Bu, sorulan sorularda yer almaktadır. Bilgisayar donanımının önemli bir parçası olan anakart, tüm donanımı bir arada tutar ve donanımlar arasındaki işlemlerin hızlı bir şekilde gerçekleşmesini sağlar.

Bakır paletli devre kartlarının birçok renk ve modeli bulunmaktadır. Ayrıca işlemcinin günlük olarak anakarta kurduğu donanımı monte etmek için de uygun bir yöntemdir.

Anakart ne işe yarar?

İlk anakart 1982’de IBM tarafından piyasaya sürüldü. Geçmişten günümüze anakartlar gelişiyor ve küçülüyor. Peki anakart ne işe yarıyor? Anakart: Bilgisayar donanımının birbirleri ile haberleşmesini sağlayan plakadır. Ayrıca bilgisayarınızın hangi donanıma sahip olacağını belirleyen bir özelliği de vardır.

Örneğin, bilgisayarınıza takmak istediğiniz RAM miktarı, saat hızını veya hangi anakartların işlemcileri desteklediğini belirler. Yani anakartınız Intel işlemcili ve 16 GB RAM’e sahip cihazları destekliyorsa, AMD işlemcili ve 16 GB üstü cihazları kullanmanıza izin vermeyecektir. Bu nedenle anakart, bilgisayar donanımınızın ne olacağı konusunda önemli bir rol oynar.

Anakartlar renkleri ne anlama geliyor?

Her biri farklı bir renge sahip birçok anakart türü vardır. Anakart üzerindeki renkler uygun mu? Bu soruya bakarsak hayır diyebiliriz. Anakart rengi kırmızı, yeşil, mavi, siyah vb. olabilir. Performans ve güç açısından hiçbir şey ifade etmez.

Anakart üzerinde hangi bileşenler bulunur?

Tüm bilgisayar bileşenleri anakartında bulunuyor. RAM, ekran kartı, işlemci, güç kaynağı gibi. Bunun nedeni, anakart üzerindeki tüm bilgisayar sisteminin bir araya getirilmesi ve işlenmesidir.

Anakartlar, dizüstü bilgisayarlar gibi cihazlarda masaüstü bilgisayarlardan daha önemlidir. Çünkü mobil cihazlarda tüm cihazlar üst üste ve birbirine yakın olduğundan laptoplar masaüstü bilgisayarlara göre daha çok ısınır. Daha iyi performans için dizüstü bilgisayarlarda anakart markasına daha dikkat etmenizi öneririz. Dizüstü bilgisayarınızın güçlü bir anakarta sahip olması daha uzun süreli kullanım sağlayacaktır.

Anakart boyutları nelerdir?

  1. Mini – Itx
  2. Micro ATX
  3. ATX

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir