Teknoloji devi AMD’nin bu yıl tanıtılacak olan AMD RDNA 3 mimarili ekran kartlarına yönelik yeni detaylar ortaya çıkmaya başladı. İlk betimlemelere göre yeni kartlar elektrik faturalarını bir hayli artırabilir. Henüz birkaç yıl önce sadece 500W güç kaynağı ile üst seviye bir bilgisayar yeterince güç alabiliyordu. Ancak teknolojinin gelişmesi ile beraber artan performans istenen güç gereksinimini de bir hayli arttırdı. Ekran kartlarının son teknoloji noktasında geldiği durumda ise elektrik kullanımı bir hayli yükselmiş oluyor. Yayınlanana yeni raporlara göre AMD’nin sahip olacağı yeni RDNA 3 serisi ekran kartlarında oldukça yüksek bir güç tüketimi göreceğiz.

AMD’nin yeni kartları yüksek güç tüketecek

34

Yeni nesil her teknoloji cihazı yüksek güçlere ihtiyaç duyarken, bunlardan birisi de ekran kartları oluyor. Nvidia ve AMD arasında sadece performans değil güç tüketimi noktasında da yoğun bir rekabet bulunuyor. Gelecek nesil kartlarda sadece performans değil artık güç tüketimi de ön planda olabilir. Bu noktada ekran kartlarının tükettikleri Watt değeri bir hayli önem taşıyor. Orta seviye bilgisayarlarda gereken güç tüketimi için 450W bir güç kaynağı oldukça ideal olurken, üst segment tarafında ise işler değişiyor. Nvidia’nın en yeni nesi lRTX 3090 kartları 400W arasında güç tüketirken, yeni AMD kartları 450W seviyelerine gelecek. Ancak Nvidia’nın henüz bu sene sunacağı RTX 40 serisi ekran kartlarında da benzer güç tüketimleri göreceğiz.

Her iki marka da 450W güç tüketimlerine yaklaşacakken, seçim noktasında yine performans karşılaştırması önemli olacak. Yeni nesil AMD RDNA 3 mimarisinin Watt başına performans noktasında lider olduğu ifade ediliyor. Ekran kartının tek başına 450W seviyelerinde güç tükettiği senaryoda, sistem için 1000W gibi bir güç kaynağı ihtiyacı ortaya çıkmış olacak.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir