RDNA 2 mimarisi ile geliştirilen özel AMD Navi 22 GPU’lar madencilik çalışmalarında yeni bir dönem başlatacak.

AMD tarafından geliştirilen Navi 22, şu anda pek çok ekran kartında kullanılsa da şirket madencilik çalışmaları için özel olarak yeni modelleri geliştirdi. İşlemci ve diğer kritik donanımlarda yapılan iyileştirmeler ile birlikte yeniden tasarlanan kartlar, üstelik şimdiden görüldü.

VideoCardz Yeni Kartları Görüntüledi

VideoCardz tarafından paylaşılan ekran görüntüleri ile birlikte ekran kartları için ilk detaylar görüntülendi. Edinilen bilgilere göre kartın üretiminde TSMC’nin 7nm FinFET teknolojisi kullanılıyor.

17 Mart’ta üretildiği görülen yeni kartlarda, Ethereum madenciliği gibi gözde madencilik faaliyetlerine göre bir yapılandırma tercih edilmiş durumda. Kart üzerinde 160 bit bellek arabiriminde 16 GB/sn. hızda çalışan 10 GB GDDR6 bellek var. Mevcut bellek yapılandırılması göz önünde bulundurulduğunda kartın Radeon RX 6700m modeli ile birebir uyumlu olduğu görülebiliyor. Bu doğrultuda şirketin mobil bir kartı, masaüstü için özel olarak geliştirildiği de görülebiliyor. Madencilik kartının temel hızı ise 1300 MHZ.

Yeni GPU’nun Performansı Nasıl Olacak?

Yapılan paylaşımlarda ve ekran görüntülerindeki verilere göre Navi 22 grafik kartı ile birlikte kullanıcılar ETH’de 39.06 mhPS oranında kazım yapma imkânına sahip olacak. Ancak kartların kullanılması sırasında, soğutma sistemlerinde özel bir çalışma yapılması da gerekiyor. Soğutma sistemi ile yapılan ilk testlerde, kartın sıcaklığı 92 dereceye kadar yükselmiş durumda. Mevcut performanslar, yeni madencilik kartının Radeon RX 5600 XT (39.6 MHps) ile eşit ve GeForce RTX 3060 Ti LHR (42.9 MHps) ile benzerlik içerdiğini de gösteriyor.

AMD tarafından madencilik alanında yapılan bu atılım, özellikle sektördeki kullanıcıları memnun etmiş durumda. Performansı ile beklentileri karşılayabilecek seviyede olan yeni grafik kartlarıyla performans odaklı ve verimli bir şekilde madencilik çalışması yapmak mümkün görünüyor. Önümüzdeki günlerde şirketin yeni donanımı hakkında daha detaylı bir tanıtım yapması ve ürünü resmen piyasaya sunması bekleniyor.  Yeni donanımlar için yapılan sızıntılar ve ekran kartlarının görüntüleri ise şöyle;

amd navi 22 madencilik karti2 640x480 1631530140

Şirketin madencilik için özel donanımlar geliştirmesi, ekran kartlarındaki madencilik etkisinin de azalmasını sağlayacak.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir