Yeni nesil AMD FreeSync 2 teknolojisine daha yakından bakıyoruz.

Monitörün dinamik yenileme hızları sağlamasına yardımcı olan GSync ve FreeSync gibi teknolojiler bir süredir piyasada. NVIDIA, 2013 yılında GSync ile ilk adımı attı ve AMD, 2015 yılında FreeSync ile yarışa girdi. AMD, yarışın sona ermesinden bu yana, son birkaç yıldır daha fazla özellik için NVIDIA’yı yakalamaya çalışıyor ve son birkaç ayda tanıtılan penceresiz destek, şirket için oldukça iyi görünüyor. Ocak ayında AMD, yeni nesil monitör teknolojisi olan FreeSync 2’yi piyasaya sürdü.

Dinamik yenileme hızlarıyla her iki şirketin de cebinde olan yeni nesil monitör teknolojisi farklı bir konuya odaklanıyor: HDR.

Orijinal FreeSync’in tanımlanması çok kolaydı. Ekran yenileme hızını ihtiyaca göre dinamik olarak değiştiren FreeSync, zaman içerisinde bazı ekstra özellikler kazanmış olsa da dinamik yenileme hızı desteği ile her zaman ön plana çıkmıştır. FreeSync 2 aynı şekilde tanımlanamaz. HDR desteği FreeSync 2’nin önünde olsa da AMD, yeni teknolojisiyle beklentileri aşmaya hazırladı.

FreeSync 2 neler değiştirdi?

FreeSync 2’yi kısaca AMD ve izleme ortaklarının oyun deneyiminizi geliştirmek için kullanacağı platform olarak tanımlayabiliriz. Teknik açıdan FreeSync 2, Windows platformunda bulunmayan HDR oyunlarını iyileştirmeyi amaçlıyor. Windows 10, bir süredir yeni nesil görüntüleme teknolojilerinin tüm potansiyelinden yararlanmadığı için eleştirildi. Özellikle HDR özellikli monitörler için tam renk yönetiminin olmaması, Windows’ta HDR teknolojisinin tam olarak kullanılmasını engelledi. Microsoft, doğum günü güncellemesi ile bu soruna bir çözüm getirmiş ancak görünüşe göre AMD sonuçlardan hala memnun değil.

Bunun nedeni, Windows platformunun konsola göre daha karmaşık olmasıdır. Bu nedenle HDR desteğini PlayStation 4’teki gibi düzenli yazılım güncellemeleriyle kullanıcılara genişletmek mümkün değil. AMD burada devreye giriyor. FreeSync 2 ile HDR desteğini kolayca yaymayı ve oyun deneyiminizi geliştirmeyi hedefliyor.

AMD’nin yaklaşımı basittir: kırık parçaları çıkarın ve daha iyileriyle değiştirin. Yukarıda bahsettiğimiz gibi, Windows’ta yerleşik HDR desteği yeterince iyi değil. Öte yandan, HDR destekli monitörlerde giriş gecikmesi sorunları yaşanıyor. Bu monitörlerde kullanılan işlemciler genellikle düşük gecikmeli tonları monitörün orijinal renk paletine dönüştürmede başarısız olur. Başka bir deyişle, HDR modunun kullanılması daha uzun gecikmelere neden olabilir. Ek olarak, HDR10 gibi popüler HDR formatlarının oynatıcıları genellikle iki tona iki dönüştürme gerektirir: uygulama ile oynatıcı arasında ve oynatıcının renk paletleri arasında.

FreeSync 2, çözüm olarak Windows’u denklemden çıkarmayı ve ekrandaki yükü olabildiğince azaltmayı hedefliyor. Günümüzün FreeSync 2 ile iki adımlı ton eşleme yerine, uygulama ile renk paleti arasında gecikmeyi önemli ölçüde azaltabilen tek bir eşleme gerçekleştirebilirsiniz.

FreeSync 2 ile Windows’a gelen bir diğer özellik de otomatik görüntüleme modunu değiştirmek. Yukarıda da söylediğimiz gibi HDR, Windows’un yeterli olmadığı ve günlük kullanımda olduğu bir alandır. sRGB dışındaki modlar, tam potansiyellerinde performans gösteremeyecektir. Bu nedenle, kullanıcılar bu modu kullanmalıdır. Ancak, FreeSync 2’yi destekleyen bir oyun çalıştırırken, AMD sürücüsü ekran modunu otomatik olarak HDR olarak değiştirir. Bu özellik ile kullanıcılara her zaman en uygun izleme modunun sunulması amaçlanmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir