AMD ekran kartlarının sahip olduğu sürücü olan Radeon yazılımında GPU ölçekleme adlı bir bölüm yer alıyor. Eğer AMD ekran kartını yeni kullanmaya başlamış bir kullanıcı iseniz, bu özelliğin ne işe yaradığını sizlere bu içeriğimizde anlatmaya çalışacağız. Özellikle bilgisayarınızda yoğun bir şekilde oyun oynuyorsanız bu noktada önemli parçalardan birisi de ekran kartı olacaktır. Performans noktasında oldukça önemli olan ekran kartı tarafında NVIDIA ve AMD şirketleri başlıca karşımıza çıkıyor. İki markanında çeşitli performansta ekran kartları yer alırken bazı özel özellikler de yer alıyor. AMD tarafındaki söz konusu özelliklerden birisi de GPU ölçekleme özelliği oluyor.

AMD kartlarda yer alan GPU ölçekleme özelliğinin ne işe yaradığı çok fazla bilinmiyor. Sizlere bu içeriğimizde GPU ölçekleme nedir ve GPU ölçekleme özelliğini açmak için yapmanız gerekenlere bakacağız.

GPU ölçekleme nedir?

2 1607850354

Bilgisayar oyunları birçok farklı görüntü oranına sahip olarak destek ve çözünürlük sunmaktadır. Görüntü oranı veya en boy oranı görüntünün yüksekliği ile genişliği arasındaki orantıyı ilişkilendirmiş oluyor. Bu noktada 1280 x 1024 çözünürlüklü bir görüntü 5:4 oranına sahipken 1920 x 1080 çözünürlüklü bir görüntünün en boy oranı ise 16:9 olarak karşımıza çıkıyor. AMD Radeon  yazılımında yer alan GPU ölçekleme özelliği ise özel en boy orannına sahip oyun ve içeirklerin ekrana sığması için farklı en boy oranları oluşturmalarına imkan tanıyor. GPU ölçeklendirme ile görüntüyü ekrana istediğiniz gibi yansıtabiliyorsunuz.

GPU ölçekleme seçenekleri

  • En boy oranını koru,
  • Tam panel,
  • Ortala

Tam panel ölçeklendirme seçeneği, monitörünüzün çöüzünürlüğü ile aynı seviye çözünürlük ve en boy oranına sahip görüntü verecektir. 120 x 1024 5:4 en boy oranı olurken, 1920 x 1080 16:9 en boy oranı çözünürlüğe sahip olan monitörünüzü doldurmak için genişleyecektir. Bu noktada ise görüntü kalitesinde bozukluklar yada garip detaylar olacaktır.

GPU ölçekleme nasıl açılır?

  • Masaüstünüze sağ tıklayın ve Radeon Ayarları’na giriş yapın.
  • Üst menüden Ayarlar’a gidin ve Ekran kısmına erişin.
  • GPU ölçekleme seçeneğinin önündeki anahtarı açık yapın.
  • Ölçekleme modu kısmında hangi ölçekleme türü yazıyor ise onu seçin.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir