Amazon, dünyada internet erişimi bulunmayan bölgeleri kapsam altına alabilmek adına Kuiper projesinde önemli bir aşamayı geride bıraktı ve resmi izinler için başvuru yapıldı.

Amazon uzun zamandan beri özel bir internet projesi üzerinde çalışıyor. Kuiper olarak adlandırılan yeni proje kapsamında internet erişiminin daha fazla bölgede etkin hale gelmesi hedefleniyor. Bugüne kadar projesindeki güncellemeleri sürekli paylaşarak proje hakkında bilgi veren Amazon, yaptığı yeni açıklamada, Federal İletişim Komisyonu’na lisans başvurusu yaptığını söyledi. Pazartesi günü yapılan başvuruda 2 uydu prototipi olan KuiperSat-1 ve KuiperSat-2 için başvurunun yapıldığı ve önümüzdeki günlerde projenin son halinin verilebilmesi adına önemli testlerin gerçekleştireceği söylendi.

Amazon elektrikli araç şarj ve diğer iklim teknolojilerine yatırım yapıyor

KuiperSat-1 ve KuiperSat-2 testleri başlayacak

Bugüne kadarki süreç içerisinde sadece laboratuvar ortamında yapılan çalışmalar ve testler ile yeni projesini sürdüren Amazon, yaptığı başvurunun onaylanması halinde testlerini laboratuvar ortamı dışında gerçekleştirecek. Böylece önemli bir kilometre taşını daha geride bırakmayı başaran Amazon, yapacağı yeni testlerde uyduların yörüngeye yerleştirme zamanının tespit edilmesi, fırlatma prosedürleri ve görev yönetimi gibi farklı aşamalar üzerinde çalışacak.

Amazon yeni projesinde heyecanlı!

Şirket tarafından yapılan resmi açıklamada yeni proje için heyecan duyulduğu belirtilerek çalışmaların planlamalar doğrultusunda sorunsuz bir şekilde devam ettiği ifade edildi. Konu ile ilgili resmi açıklamalar yapan Kuiper Teknoloji Başkan Yardımcısı Rajeev Badyal ise “Project Kuiper için maliyet ve performans hedeflerimizi karşılamak için birçok yeni teknoloji icat ettik. Tüm sistemler simüle edilmiş ve laboratuvar ortamlarında iyi test ediliyor. Yakında uzayda nasıl performans gösterdiklerini görmeye hazır olacağız. Yörünge içi testin yerini hiçbir şey tutamaz ve böylesine zorlu bir ortamda çalışmanın karmaşıklığı ve riski göz önüne alındığında çok şey öğrenmeyi umuyoruz.” dedi.

KuiperSat-1 ve KuiperSat-2 ne zaman fırlatılacak?

Amazon’un daha önce yaptığı açıklamaları ve proje kapsamında paylaşılan planlamaya göre uyduların 2022 yılının sonuna doğru fırlatılması planlanıyor. Özellikle başvuru onaylandıktan sonra yapılacak testler, bu konuda daha net bir tarihin ortaya çıkmasını sağlayacak. ABL Space Systems ile birlikte çalışan Amazon, tüm testler tamamlandıktan sonra uyduların yarısını 2026’ya kadar, diğer yarısını ise 30 Temmuz 2029’a kadar yörüngeye yerleştirmiş olacak. 

Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir