(AB) Avrupa Birliği, Amazon’un iRobot’u satın almasının rekabeti azaltacağını söyledi ve bu duruma olumsuz yaklaştı.

Avrupa Komisyonu, ABD teknoloji şirketi Amazon’un iRobot’u satın almasıyla ilgili ayrıntılı bir soruşturma başlattı.Yaptığı açıklamada komisyon, bu satın alımın robot süpürge alanındaki rekabeti sınırlandıracağını söyledi ve rekabet soruşturmasında şirkete yönelttiği suçlamaların bulunduğu resmi itiraz bildirisini Amazon’a ilettiği haberini verdi.

iRobot’u satın alan Amazon’a AB’den Rekabet Soruşturması

Amazon iRobot için 1,7 Milyar dolarlık bir teklif

Amazon, Ağustos 2022’de Roomba üreticisi iRobot’u 1,7 milyar dolarlık satın alma teklifiyle gelmişti. Bu teklif o zamandan beri pek çok incelemeye tabii oldu. Avrupa Komisyonu Temmuz 2023’de soruşturmayı açıkladı. 

Komisyon yetkilileri soruşturmada, Amazon’un rakip olan elektrikli robot süpürgeleri rekabet listesinden çıkaracağını veya ürünlerin Amazon pazarındaki görünürlüğünü olumsuz etkileyip müşteriye ulaşımını engelleyeceğini veya azaltacağını çünkü “iRobot’un rakiplerini geride bırakma yeteneğine” sahip olabildiğini söylüyor. Amazon bu bildiriye itiraz edebilir ya da sözlü duruşma talep edebilir. Komisyon, anlaşmayla ilgili son kararını 14 Şubat 2024’e kadar verecek.

Amazon bu anlaşmanın iRobot’a ve tüketicisine yararlarına değindi.

Amazon sözcüsü Alexandra Miller,  The Verge’e verdiği bir röportajda: “Diğer elektrikli süpürge sağlayıcılarının sıkı rekabetiyle yüzleşen iRobot, pratik ve özgün ürünler sunuyor. Amazon’un iRobot gibi bir şirketin yeniliklerine hız katacak ve son derece önemli özelliklerine yatırım yapacak kaynaklar sağlayabileceğine ve aynı zamanda tüketicilere için fiyatları düşürebileceğine inanıyoruz.“cümlelerine yer verdi. 

Grafik Tasarım bölümünde öğrenci. İmza İnternet Teknolojileri'nde dijital çırak olarak eğitim alıyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir