ABD merkezli bir ticaret devi olan Amazon’un web hizmetleri birimi (AWS) heyecan uyandıran yeni teknolojilerini açıkladı.

Amazon AWS
Amazon AWS

Amazon’un amacı öteki firmaların yapay zeka destekli ürünlerini oluşturmada sunulan hizmetleri ve sohbet robotlarını geliştirmelerinde yardımcı olabilmek. AWS tarafından yapılan duyurunun içeriği, makine öğrenimi ve yapay zekanın (AI) 20 küsür yıldır Amazon’un odağı olduğunun altı çizilerek, üretken yapay zeka kullanımını kolay biçime getirmesi beklenen yeniliklerin açıklaması yönünde.

Makine öğrenim modelleriyle desteklenen üretken yapay zeka, video, müzik, konuşmalar, resimler ve hikayeler dahil yeni fikir ve içerik oluşturmaya yarayan bir AI türüdür. Yapılan duyuruyla birlikte “Amazon Titan” ve “Amazon Bedrock” tanıtımı gerçekleşti. Peki nedir bunlar? Üretken AI uygulamalarını temel modeller ile oluşturma ve ölçeklendirmenin bir yoludur. Ayrıca duyuruda OpenAI’nın geliştiricisi olduğu ChatGPT’nin ilk üretken yapay zeka deneyimi olduğuna değinildi. 

Bedrock temel modellerin kullanıldığı üretken AI tabanlı uygulamalar oluşturma ve ölçeklendirmede kolay yol sağlıyor. Uygulama görüntü ve metinler için birçok güçlü temel modele erişim sunacak. 

Başlangıcı iki Titan modelle yapacak olan Amazon, yeni Titan temel modelleri yaygın kullanıma açmadan önce bazı müşteriler ile deneyecek. İçerikte ilk olarak sınıflandırma, metin oluşturma, özetleme, bilgi çıkarma ve açık uçlu soru-cevap gibi görevler için üretken büyük dil modellerini göreceğiz. Diğerine bakıldığında ise gömülü bir model karşımıza çıkıyor işleyişinin yönü metin girdisini metnin anlamını içeren sayısal temsillere çevirmesi şeklinde. 

Daha öncelerde Microsoft, bir yapay zeka sohbet robotu olan ChatGPT’yi bizler ile buluşturan OpenAI ile yapay zeka alanındaki atılımlarının hız kazanması için ortaklık yaptı. Google’ın ana kuruluşu olan Alphabet de “Bard” isimli teknolojisi ile ChatGPT’ye rakip olma potansiyeline sahiptir.

Uluslararası Ticaret ve Lojistik mezunu, Endüstri Mühendisliği öğrencisi, İmza'da Dijital Çırak.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir