Google’ın sahibi olan Alphabet holding, 2021’de tüm teknoloji devleri arasında borsada en iyi dinamikleri sergiledi. Giden yıl, şirket için 2009’dan bu yana en başarılı yıl olmayı vaat ediyor.

2021’de Alphabet hisseleri fiyatları %68 arttı: giden yılın geri kalan günlerinde başka hiçbir teknoloji devinin şirkete yetişmek için zamanı olmayacak. İkinci sonucu, hisseleri %51 fiyat artışıyla Microsoft, üçüncülüğü %33 artışla Apple, dördüncü sırayı %23 ile Meta (eski adıyla Facebook) aldı ve Amazon ilk beşi yüzde ile kapattı. %5. Listeye Tesla da eklenebilir – hisseleri 2021’de %51 büyüme gösterdi.

Gelirinin büyük çoğunluğunu Google’ın reklamcılık işinden elde eden Alphabet, Covid pandemisi sırasında dirençli olduğunu ve en son enflasyonist endişelere karşı dirençli olduğunu kanıtladı. Tüketiciler web ve mobil arama, haritalar ve YouTube videolarına akın etti ve Google’ın büyüyen bulut altyapısı birimi, uzaktan çalışmadaki patlamadan işi aldı.

Alphabet 2021 yılında büyük bir başarı elde etti

Alphabet’in gelirinin büyük kısmı Google’ın reklamcılık işinden geliyor; ne pandemi ne de ABD enflasyon korkuları sarsabildi. Ekim ayında şirket, üçüncü çeyrekte reklam gelirinin 53,1 milyar dolar olduğunu bildirdi; bu da yıllık %43’lük bir büyüme; ve YouTube ayrıca reklam satışlarından elde edilen gelirde 7,2 milyar dolar artış gösterdi. Diğer reklam platformlarından farklı olarak şirket, Apple iOS gizlilik politikası değişikliklerinden etkilenmedi.

Alphabet beklenenden daha iyi üç aylık kar ve gelir bildirdi

Analistlerin beklentilerine göre, 2021’in sonunda Alphabet’in geliri %39 artarak 254 milyar dolara ulaşacak; zorlu bir 2020’de mütevazı bir %13’lük büyümenin ardından mükemmel bir sonuç. 2021’in başından bu yana, Google’ın reklamcılık işinin büyümesi pandemi öncesi seviyelere geri döndü. Ülkeler yeniden açılmaya başladı, ve kullanıcılar mal aramaya ve seyahat planlamaya başladı. Şirketin bu tür sonuçları en son gösterdiği zaman, hisselerinin bir yılda iki katından fazla arttığı ve piyasa değerinin 1 trilyon dolara bile ulaşmadığı 12 yıl önceydi.

Alphabet diğer alanları iyi gidiyor. Üçüncü çeyrekte Google Cloud’un geliri %45 artarak 4,99 milyar dolara ulaştı. Hizmet hala Amazon Web Services ve Microsoft Azure’dan daha düşük; ancak performansı, tek bir bulut sağlayıcısına güvenmek istemeyen şirketler için bir yedekleme platformu olarak bile artıyor. Analistler, 2022’de Alphabet’in gelir artışının %17’ye yavaşlayacağını söylüyor.


Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir