Uzaya Axiom Space şirket tarafından yapılan SpaceX merkezli Ax-3 / Axiom Mission 3 görevi ile çıkarılan Alper Gezeravcı dönüşü ertelendi.

Uzaya Axiom Space şirket tarafından yapılan SpaceX merkezli Ax-3 / Axiom Mission 3 görevi ile çıkarılan Alper Gezeravcı dönüşü ertelendi.

Türkiye’nin ilk uzay yolcusu olmaya hak kazanan Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) Axiom Space şirketinin fırlattığı ve SpaceX imzalı Falcon 9 roketin önüne yerleştirilen kapsül Crew Dragon‘u merkeze alan Axiom Mission 3 görevlendirmesiyle 19 Ocak tarihinde sorunsuz olarak fırlatılmıştı. Bu görev kısa süreli bir görevdi ve gerekrli prosedürlerin tamamlanması ile sona gelindi. Ancak dönüş için gerekli yol kat edilemiyor sebebiyse iniş yapılacak alandaki hava şartları istenen koşulları sağlamıyor. Bugün için planlanan dönüşün iptaline sebep oldu. SpaceX tarafından bir sonraki dönüş denemsi için güncel tarih verilmedi ve yapılan açıklamada ise uzay aracı ile Ax-3 mürettebatının durumdalarının iyi olduğundan bahsedildi. Aynı zamanda ekipler bir sonraki uygun dönüş fırsatı için hava koşullarını takipte olduğu doğrultusunda açıklama yapıldı. NASA ve ISS  onayları eşliğinde göreve alınan dört kişilik çok uluslu ekipte “görevin uzmanı” olarak seçilen Gezeravcı’nın yanında, Ax-3 Komutanı Michael López-Alegría, Pilot Walter Villadei ve diğer Görev Uzmanı Marcus Wandt eşlik ediyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir