Özellikle üst düzey amiral gemisi akıllı telefon modellerinde yoğun olarak gördüğümüz 90 Hz ve 120 Hz gibi yenileme hızı özelliklerinin ne gibi anlamlara geldiğiniz bu içeriğimizde aktarmaya çalışacağız. Artık üst seviye cihazlar performans noktasında birbirlerine bir hayli yakın olurken, cihazlar ekran teknolojileri tarafında birbirlerinden ayrılmaya başladılar. Kullanıcıların aklını ise son ekran teknolojisinin trend noktasındaki seçimler karıştırıyor. Yüksek yenileme hızına sahip telefon ekranlarının faydalarının iyi olduğu biliniyor. Oyunlar ve içerikler bu yüksek yenileme hızlı ekranlarda çok daha düzgün ve akıcı bir şekilde görünebiliyor. Ancak bu durumda da pil tüketiminde bir artış görüyoruz.

Ekran yenileme hızı nedir?

1 1585390611

Telefonlarda kullanılan ekranlar statik değildir. Her piksel telefonunuzun işlemcisinden en son içeriği görüntülemek üzere güncellenir. Fakat bu durum rastgele gerçekleşmez ve paneller, içeriklerini yenileme hızı olarak bilinen düzenli aralıklar ile günceller. Yenileme hızı, telefon ekranının ne kadar hızlı güncelleneceğini ölçer. Bir başka deyişle ise ekrandaki içeriğin ne sıklıkla ve hızlı bir şekilde yenileneceği söz konusu bu hız ile belli oldu. Hertz cinsinden ölçülen bu yenileme hızı, ekranın her saniyede kaç kez yenilendiğini sayar. 60 Hz ekran saniyede 60 kere yenilenirken, 90 Hz saniyede 90 kez ve 120 Hz ise saniyede 120 Kez yenilenir. 120 Hz ekran bu noktada 60 Hz panelden iki kat daha hızlı yenilenmiş olur.

Daha hızlı güncelleme daha düşük gecikme anlamına gelmektedir. Öyle ki pikseller daha sık yenilenmiş olur. 60 Hz ekranın tamamen yenilenmesi 16.6 ms iken, 90 Hz ise 11.1 ms sürede gerçekleşir. 120 Hz ise sadece 8.3 ms gecikme süresine sahiptir. Yenileme hızı ekran gecikmesindeki tek faktör de değildir.

Telefon için 60 Hz, 90 Hz ve 120 Hz ne anlama geliyor?

2 1585390620

Daha yüksek yenileme hızına sahip olan ekranlar, hareketli olan içeriğin daha pürüzsüz ve keskin görünmesini sağlar. E-postalarınızı hızlı bir şekilde açmak veya sosyal medya arayüzünde hızlı gezinti yüksek Hz değerleri ile sağlanır. Birçok video içeriği 24 Hz oynatıldığı için 60 Hz üzerindeki değerler pek fazla gereksinim duyulmaz. Ancak fazla grafik ve hareket içeren uygulamalar için ekranların yüksek Hz değerleri daha iyi bir görüntü kalitesi demektir. Daha hızlı yenileme hızı PC oyuncuları için 120 Hz ve 144 Hz olarak da ayrılmaktadır.

90 Hz ve 120 Hz ekranlar modern akıllı telefonlarda yer alır. Bu noktada satın alım noktasında ise bütçenize uygun modeli seçmek yeterli olacaktır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir