Kanada’daki McGill Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, 2014 ile 2020 yılları arasında 34 bin kişinin telefon verilerini inceledi.  Araştırmanın tamamlanmasının ardından akademik makale Computers in Human Behavior’da yayınlandı. Araştırmaya göre dünya genelinde telefon bağımlılığı en yüksek olan ülkeler Çin, Suudi Arabistan ve Malezya yer aldı. Araştırmalarda bağımlığı en yüksek olan kişilerin yaş ortalamasının 28.8 olduğu belirtildi. Katılımcıların % 60’ı kadın olurken akıllı telefon kullanımı ve buna bağlı olarak bağımlılığının her geçen gün arttığı vurgulandı.

Vatandaşları akıllı telefonlara en çok bağımlı olan ülkeler listesinde Türkiye 8. Sırada yer aldı. Raporda Türkiye ile ilgili yer alan bölümde ise şöyle denildi;

“Türkiye’deki yüksek vergiler, bu kıtalararası ülkede akıllı telefonları Avrupa’dan daha pahalı hale getiriyor. Türkiye’nin büyük bir kısmı Batı Asya’da, bu ülkenin bir kısmı Doğu Avrupa’da. Bu pazar, Xiaomi, Samsung ve Apple’ın akıllı telefonlarını seviyor.”

Doğu ülkelerinde bağımlılık daha yüksek!

Listede Asya ve Avrupa’dan 8 ülke listeye giriş yaptı. Bununla birlikte Asya ülkelerinin listenin üstlerinde yer aldığı, Avrupa ülkelerinin ise liste sonlarında yer alması, arada ciddi bir ayrım olduğunu net olarak gösteriyor.

Telefon bağımlılığı en çok olan ülkeler listesi ise şöyle;

  1. Çin
  2. Suudi Arabistan
  3. Malezya
  4. Brezilya
  5. Güney Kore
  6. İran
  7. Kanada
  8. Türkiye
  9. Mısır
  10. Nepal
  11. İtalya
  12. Avustralya
  13. İsrail
  14. Sırbistan
  15. Japonya
  16. İngiltere
  17. Hindistan
  18. ABD
  19. Romanya
  20. Nijerya
  21. Belçika
  22. İsviçre
  23. Fransa
  24. Almanya

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir