Apple tarafından geliştirilen ve pek çok farklı tartışmaya yol açan AirTag’ler insanları takip etmek için nasıl kullanılıyor? Çıkış amacı kaybolabilecek eşyaların takip edilmesi ve kolay bir şekilde bulunması olsa da kötü amaç için kullanılan AirTag’ler kısa süre içerisinde teknoloji dünyasının en çok tepki çeken ve eleştirilen gelişmelerinden bir tanesi oldu.

İlk adımı 2015’te atıldı

AirTag olarak adlandırılan yeni teknolojiler 2020 yılında Apple tarafından tanıtılmış olsa da aslında yeni bir teknoloji değil. Apple öncesinde Tile olarak adlandırılan bir şirket, 2015 yılında ilk cihazlarını piyasaya sunmuştu. Küçük bir pille çalışan bu takip cihazları, teknoloji ve altyapı olarak AirTag ile büyük benzerlik taşıyor.

Bluetooth 4.0 teknolojisinin kullanıldığı bu modellerde 30 metreye kadar bir alan içerisinde takipler Tile ile kullanılabiliyordu. Apple tarafından geliştirilen yeni teknoloji de benzer bir çalışma alanına sahip. AirTag üzerinden yapılabilecek takiplerde sınır 100 metreye çıkartılmış durumda. iOS 14.5 ve sonraki sürümlerinde kolay bir şekilde kullanılabilir olan bu ürünler, üstelik takipçinin yakın menzile girmesi halinde ve en son nerede görüldüğüne dair güncellemeler yaparak takibi kolaylaştırıyor. 

AirTag’ler stalkerlar tarafından nasıl kullanılıyor?

AirTag olarak adlandırılan sistemler çok küçük olduğundan dolayı fark edilmeden kolayca uygun yerlere yerleştirilebiliyor. Bir çanta, kıyafet cebi gibi farklı yerlere koyulabilecek olan bu cihazlar menzil dışında GPS gibi farklı sistemler üzerinden takip edilebiliyor.

AirTag nasıl bulunur?

Ancak bu teknoloji için getirilen yeni güvenlik özellikleri kullanıcıların takip edilme ihtimaline karşı kontrol imkanı da sunuyor. Kullanıcılar iPhone kullanıyor olması halinde sahip olmadıkları bir AirTag’i kontrol ederek bilgi alabilir. “Seninle Hareket Eden AirTag Bulundu” şeklinde mesaj alabilecek olan kullanıcılar, Üstelik Apple Found My uygulaması üzerinden açılan bu bildirime dokunarak ses çal seçeneğini takip edebilir. Bu sayede sesi çıkmaya başlayacak olan cihaz kolay bir şekilde tespit edilebilir.

Ortaya çıkan bu güvenlik ihmalleri nedeniyle özellikle dış basında pek çok farklı benzer olay haberlere konu oldu. Apple ise ortaya çıkan bu illegal kullanımı önlemek adına kullanıcıların tarama yapmasını ve bildirimler ile bilgi almasında kolaylaştırıyor. Dış basında yer alan haberlerde özellikle araç hırsızlarının bu yeni teknolojiyi yoğun bir şekilde kullandığı belirtildi. Apple tarafından önlem amacıyla hazırlanan video ise kullanıcılara sesler üzerinden bilgi vermeyi hedefliyor.

https://www.youtube.com/watch?v=I1LdbZdCRzI

iPhone kullanmayanlar ise Apple tarafından geliştirilmiş Tracker Detect uygulamasını kullanarak manuel olarak tarama yapmalıdır. Bu sayede illegal takiplerin önüne geçilebilir. 

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir