Büyük grafik ve medya yazılımlarını üreten şirketi olan Adobe Figma’yı 20 milyar dolar karşılığında satın almak için yaptığı anlaşmayı fesih etti. 

Alınan bu kararın dayanağı ise anlaşmanın Avrupa Birliği ve İngiltere tarafından onaylanmayacağının belirtilmesi ile ortaya çıktı. Taraflar anlaşmanın feshi konusunda hemfikir olurken Adobe’nin ise anlaşmanın feshi sebebiyle 1 milyar dolarlık  ücret ödeyeceği açıklandı. 

Geçtiğimiz ay yapılan açıklamalar doğrultusunda hem İngiltere Rekabet ve Piyasalar İdaresi hem de Avrupa Komisyonu rekabeti olumsuz etkileyeceğine dair öngörü ve kaygılarını paylaşmıştı.

Kasım ayında  Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasalar Otoritesi (CMA) ve Avrupa Komisyonun yaptığı basın açıklamasında ise satın alımın yapılması durumunda rekabet üzerinde olumsuz etkiye sebep olacağına dair endişelerini belitmişti. CMA’nın analizlerinde belirtilen satın almanın “iki ana rakip arasındaki rekabeti yok edeceği” belirtilmişti. Kurum ise anlaşmanın önüne geçmeyi ya da öneri olarak Adobe’nin Figma’nın ana ürünü olan Figma Design’ı Adobe XD ile birlikte satın almasını tavsiye etmeyi planladığını açıklamıştı.

Büyük yazılım şirketi Adobe’den yapılan açıklama ise CMA’ya herhangi bir olası çözüm sunulmasının söz konusu olmadığı belirlitldi. Bloomberg haber kanalına konuşan bir şirket çalışanı, sunulan olası gerçekçi çözümlerin CMA’nın var olan kaygılarını gideremeyeceği ortada. Bu noktada yol almanın en iyi yaklaşımı CMA ile kurallar çerçevesinde olan ilişkiyi devam ettirmek olduğuna inandıklarını belirtmişti.

Bu konu ile ilgili geçen ay Avrupa Komisyonu da Adobe’ye bir İtiraz Bildirisi göndererek Figma’yı satın almasının “interaktif ürün tasarımı yazılımı ve diğer yaratıcı dizayn yeniliklerinin yazılımlarında tedariğin küresel pazarlarda rekabeti düşürebileceği” konusunda ikazda bulunmuştu. Burada bahsedilen yazılımların ise materyal düzenleme araçları, photoshop, fotoğraf düzenleme gibi çeşitli düzenleme aletleri olduğunu belirtelim. 

Avrupa Komisyonu bu satın alma ile ilgili son kararını 5 Şubat’a kadar açıklayacağanı bildirmişti. Adobe de Avrupa Komisyonunun açıklamalarına yönelik olarak uzlaşma içeren fikirler açıklamaya gönüllü olduğunu belirtmişti. Ancak son gelişmeler doğrultusunda Adobe cephesinde bu yaklaşımın değiştiği anlaşılıyor.

Adobe ABD aracılığı ile Figma satın alımı hakkında itiraz edebilirdi

Adobe’nin başkanı ve CEO’su olan Shantanu Narayen’in imzasıyla yapılan açıklamalarda şu ifadeler yer alıyor: “Adobe ve Figma, son düzenlenen durumlara kesinkes katılmadığını ancak bağımsız olarak ilerlemenin kendi çıkarlarına en uygun şekilde hareket edeceklerini belirtti. Adobe ve Figma, yaratıcılığın ve üretkenliğin geleceğini ortaklaşa yeniden tanımlama noktasındaki öngörüsünü paylaşırken, biz de devasa pazar fırsatlarından ve daha fazla kişiseldijital deneyimler aracılığıyla dünyayı dönüştürme amaçlarını daha üst seviyeye taşımak için özel bir konumda olmaya devam ediyoruz.”

Adobe Figma’yı satın alması noktasında ABD’den de fikri bir itirazla karşılaşabilirdi. Şirketin beklentisi ise ABD Adalet Bakanlığının da bir dava açması yönündeydi. Adobe Figma’yla birleşmesini kabul edilebilir zemine çekmek için geçen haftalarda ABD Adalet Bakanlığı yetkilileriyle bir görüşme yapmıştı.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir