Eskiden Google’da çalışmış bir yazılım mühendisi, şirketin yapay zeka ve makine öğrenimiyle ilgili ticari sırlarını çalmakla suçlanmakta. ABD’de görülen davaya istinaden mühendisin, Google’ın bünyesinde test edilen modelleri Çinli şirketlere gönderdiği iddiaları ortaya kondu.

Çinli mühendis Google yapay zekasını kopyalamış olabilir mi?

‘Leon Ding’ olarak bilinmekte olan  Linwei Ding isimli bir Google çalışanı, dört kez ticari sır hırsızlığı yapmakla alakalı suçlamaların odağına geldi. 38 yaşındaki Çin vatandaşı mühendis, geçtiğimiz günlerde suçlamalar üzerine tutuklanması gerçekleşti.

İddianame de yer alan bilgiye göre Ding, 2019 senesinde Google’da çalışırken; yapay zeka modellerini eğitmek için kullanılmakta olan donanım ve yazılım platformlarına dair bilgilerin hırsızlığını yaptı. Bu bilgiler arasında Google’ın  yapay zeka temelli süper bilgisayarları oluşturan yazılım altyapısı ve özel çip tasarımları da bulunduğu söyleniyor.

ABD Ayaklandı: Google’ın Yapay Zekası Çalındı

ABD’li savcılar, Ding’in 2022 senesinde Çinli bir teknoloji girişiminde de çalıştığını iddia ettiler. Google’a ait 500’den fazla gizli dosyayı bu şirkete aktardığı da iddialar arasında yer alıyor. Ayrıca geçtiğimiz yıl kendi şirketini kurmakla ve Google’ın gelişmiş bilgi işlem yeteneklerini kopyalamakla da suçlandığı ifade edildi.

Google şirketi ise Aralık ayında Ding’den şüphelenmeye başladığını belirtiyor. Bu şüpheler üzerine istifa emeden hemen önce iş bilgisayarına el konuldu. Bir Google sözcüsü ise şirketin hırsızlığı önlemeye dair girişimlerin engellendiğini ve Ding’in özel belgelerini çaldığını tespit edildiğini aktardı.

Suçlu bulunması halinde Leon Ding, 10 yıla kadar hapis ve her bir suç için ayrıca 250 bin dolar para cezasına çarptırılması gündeme geldi. Dava kapsamında Adalet Bakanlığı, yabancı rakiplere fayda sağlayıcı ticari sır hırsızlığını engellemeyi amaçlandığı vurulanıyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir