Avrupa Birliği’nin yüksek mahkemesi Çarşamba günü Google’ın ana şirketi Alphabet’e karşı verilen bir antitröst kararını onayladı, ancak cezayı 4,34 milyar Euro’dan 4,125 milyar Euro’ya (4,12 milyar dolar) indirdi.

Google ile AB mahkemeleri arasında, Google’ın rekabeti durdurmak için Android işletim sistemini kullanıp kullanmadığı konusunda anlaşmazlık çıktıktan sonra süreç davaya taşınmıştı. Mahkeme, Avrupa Komisyonu’nun Google’ın arama motoru üzerindeki hakimiyetini artırmak ve Android telefon üreticilerine yasa dışı kısıtlamalar getirmek için cihazları ve mobil ağ operatörlerini ayırma kararını büyük ölçüde onadığını söyledi. Google, Reuters’e yaptığı açıklamada şu açıklamayı yaptı;

Mahkemenin kararı tamamen değiştirmemesi bizi hayal kırıklığına uğrattı. Android, Avrupa’da ve dünya çapında binlerce başarılı işletmeyi destekleyerek daha az değil, herkes için daha fazla fırsat yarattı.

Avrupa Komisyonu tarafından 2018 yılında verilen ilk para cezası, şimdiye kadarki en büyük para cezasıydı. Avrupalıların yaklaşık %80’inin Android kullandığını ve Google’ın akıllı telefon pazarlarını Play Store’dan gelenler için önceden ücret almaya zorlayarak Chrome ve Arama gibi uygulamalarına haksız bir avantaj sağladığını söyledi.

Google yöneticileri hayal kırıklığına uğradı

Google, Android telefonların iOS, Apple’ın işletim sistemi ve Android kullanıcıları ile çalışan telefonlarla rekabet ettiğini söylüyor ve Android kullanıcıları hala tüketicilerin telefon üreticisini, operatörünü ve Google uygulamalarını kaldırmasına ve diğerlerini yüklemesine izin veriyor. Bölge mahkemesi Çarşamba günü aldığı kararda yeni para cezasının “suçun ciddiyetine tekabül ettiğini” söyledi.

Google’ın iş modelinin “çevrimiçi reklamcılık hizmetlerini satmak için çevrimiçi arama motorlarının kullanıcı sayısını artırmaya dayandığını” ve Apple’ın odak noktasının yüksek teknoloji ürünleri satmak olduğunu kaydetti.

Google ise tüm bunların kullanıcıların hizmetlerinin çoğunu ücretsiz tutmalarına izin verdiğini iddia ediyor. Şirket yine de karara Avrupa Birliği’ndeki en yüksek mahkemeye itiraz edebilir.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir