Rusya, çoğu Ukrayna’daki savaşla ilgili olan “yasaklanmış içeriği” YouTube’dan kaldırmadığı için Google’a ceza kesmeye devam ediyor.

ABD merkezli teknoloji devi en son, geçen hafta “aşırılıkçılık ve terörizmi” teşvik eden videolar için 21,1 milyar ruble (yaklaşık 373 milyon dolar) para cezasına çarptırıldı.

Rus düzenleyici kuruluş olan Roskomnadzor, Tagansky Bölge Mahkemesinin, tekrarlanan taleplere rağmen belirtilen yasaklı içerikleri kısıtlamadığı için Google’ı para cezasına çarptırdığını söyledi.

Google ve Rusya arasındaki gerilim durulmuyor

Aslına bakacak olursanız Google ve Rusya arasındaki gerginlik Ukrayna savaşından öncesine dayanıyor. Daha öncesinde Rusya, Google gibi şirketleri kullanıcı verilerini saklamakla suçlamış hatta bu konuda biraz köşeye sıkıştırmıştı. Bundan bir süre sonra ise Google’ın web sitelerinde arama sonuçlarını değiştirmemesi nedeniyle çeşitli sorunlar ortaya çıkmıştı. Aralık ayında bir Rus mahkemesi, yasa dışı olarak adlandırılan içeriği kaldırmadığı için Google’a 98 milyon dolar para cezası vermişti

Roskomnadzor, Mart ayında rahatsız edici YouTube videoları için Google’ı daha fazla para cezasıyla tehdit etti. Ücretlerin yaklaşık 95.000 dolardan başlayacağı, ancak miktarın şirketin yıllık gelirinin %20’sine kadar çıkabileceği belirtiliyor. En son verilen ceza, arama devinin Rusya’daki cirosuna göre hesaplandı.

Google’ın parayı ödeyip ödemeyeceği bilinmiyor. Şirketin Rus yan kuruluşu son zamanlarda çeşitli nedenlerle iflas başvurusunda bulunmuştu. Google, Rus’yanın Ukrayna’ya savaş açması nedeniyle YouTube dahil Rusya’daki tüm reklamları da askıya almıştı. Fakat Google Haberler ülkede yasaklanmış olsa da YouTube hala kullanılabilir durumda.

Dikkatinizi çekebilir: Google Rusya iflas ediyor

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir