Doktorlar tarafından önerilen diyabet uygulaması Google tarafından Play Store’dan kaldırıldı. CamAps FX adlı uygulamanın Google’ın politikalarına uymadığı iddia ediliyor.

İlgili haber: Google, “yapay zekâ bilinç kazandı” iddiasına sert tepki verdi

Google, pediatrik diyabet hastaları tarafından kullanılmak üzere geliştirilen sağlık uygulamasını Play Store’dan kaldırdı. Tip 1 diyabet hastaları için NHS tarafından önerilen uygulama, iddiaya göre Google’ın politikasını ihlal ederek kullanıcılara kısa mesajlar gönderiyor.

Diyabet uygulamasının Google politikalarına uymadığı iddiaları

CamAps FX adlı bir sağlık uygulaması bir süredir Google’ın kurallarıyla mücadele ediyor. Ebeveynleri özellikle diyabetli çocuklar konusunda uyaran CamApps FX’in Google’ın kurallarına uymadığı belirtildi.

Geliştirici firma Camdiab’a göre CamAps FX, SMS yoluyla diyabet uyarıları gönderme özelliğine sahip. Google ise bunu yalnızca kısa mesaj uygulamaları olarak seçilen uygulamaların yapabileceğini söylüyor. Bu nedenle geliştiricinin büyük bir meblağ ödeyerek bulut hizmeti üzerinden mesaj göndermesi gerekiyor.

Çocukların kan şekeri düzeylerini takip eden ve herhangi bir sapma durumunda ebeveynleri uyaran CamAps FX, Cambridge Üniversitesi’ndeki araştırmacıların tepkilerini de beraberinde getirdi. BBC’de yer alan habere göre, İngiltere’de yaklaşık 400 bin kişi Tip 1 diyabet hastası. Ancak Google diyabet uygulamasını politikalara uymadığı gerekçesiyle Play Store’dan kaldırarak uygulamayı kullanmak isteyenler için işleri zorlaştırdı. Uygulamanın kaldırılması sonrasında geliştirici tarafından Amazon Appstore üzerinden yayınlanan CamAps FX, resmi internet sitesinde de sunuluyor.

Buna ek olarak uygulamanın Bluetooth üzerinden yakındaki cihazlara mesaj gönderebildiği de ortaya çıktı. Google bu konuya karşı çıkarak uygulamadan politikalara uymasını isteyecek ya da NHS’nin önerdiği bu uygulamaya ayrıcalık tanıyacak.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir