Huawei’yi araştıran ABD federal ajanları, dikkatlerini Çinli üreticilerin bazı tekliflerine çevirdi. ABD üslerine yakın bölgelerde, Huawei hiç karlı olmayan anlaşmalar imzaladığı ortaya çıktı.

ABD, Huawei ile ilgili yeni iddialar ortaya çıktı

Son yıllarda Huawei, Amerika Birleşik Devletleri’nden gelen birçok suçlamanın merkezinde yer aldı. ABD ve ardından Başkan Donald Trump tarafından başlatılan ticaret savaşında topa tutulan ilk şirket olan Huawei, casuslukla suçlanmıştı.

Kurumun çalışmalarını araştıran ABD’li yetkililer, şirketin hareketlerinde belirli örüntüler fark ettiklerini açıkladı. Bir CNN raporuna göre Huawei, özellikle kırsal alanlardaki ABD askeri üslerinin çevresine, sinyal kulelerine ve baz istasyonlarına ekipman yerleştirilmiş. Bu süreçte belirli anlaşmalar yapan şirketin yaptığı anlaşmaların kar amaçlı olmadığı da iddia ediliyor.

Huawei hakkında yapılan araştırmalar finansal konulara dayanıyor

Kısa süre önce yayınlanan belgelere göre, ABD hükümetinin Huawei cihazlarını “kaldır ve güncelle” adlı bir programla değiştirmek için ortak bir çaba sarf etmesinin altında yatan başka nedeni var. Programın amacı, Huawei teknolojilerini ülkeden tamamen çıkarmak…

Gelen raporlara göre bu inceleme, özellikle askeri iletişimi etkilemeyi amaçlayan Huawei ekipmanına odaklanmaktadır. Bu askeri iletişim kaynaklarında Amerikan Stratejik Komutanlığı’nda yer aldığı iddia ediliyor. Stratejik Komutanlık, ülkenin nükleer silahlarını kontrol etmesiyle de tanınır. CNN ayrıca, Huawei’nin şüpheli olan Colorado, Nebraska, Oregon ve Montana gibi bölgelerdeki yerel taşıyıcılara ucuz donanım sattığını ve bu alanlarda çalışmanın Huawei’ye herhangi bir maddi fayda getirmediğini de bildirdi.

FBI, bu projelerin çoğunun ABD üslerine yakın bölgelerde yürütüldüğü için Huawei’nin askeri iletişim ve ağlara sızabileceğine inandığını söyledi. Ancak bu iddialar hakkında ortada henüz somut bir kanıt yok.

Davayla ilgili yorum yapan eski üst düzey FBI ajanı John Lenkart, soruşturmanın teknik değil mali olduğunu ve Huawei’nin söz konusu bölgelerde yaptığı yatırım sözleşmelerinin yatırım getirisi açısından alakasız olduğunu söyledi. CNN’e konuşan bir kaynak Huawei’nin projelerinin pek çocuğunun ABD askeri üstleri bölgelerine yakın yerlere yapıldığından Huawei’nin askeri iletişimleri gözetleyebileceğini hatta ve hatta bu bölgelere yatırım yapılmasındaki ana nedenin askeri ağlara sızmak olduğunu açıkladı. Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi bu konuyla ilgili somut deliller sunulmadığından tüm açıklamalar sadece şüpheden ibaret.

Öte yandan Huawei, cihazlarının yalnızca FCC tarafından tanımlanan ticari alan içinde çalıştığını ve Savunma Bakanlığı’na atanan frekanslara erişimlerinin olmadığını belirterek bu iddiaları yalanladı. Ancak yaşanan son gelişmeler Huawei ve ABD arasındaki gerilimin bir kez daha tırmanabileceğini gösteriyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir