USB Type-C kablolar ve şarj aletleri günümüzde vazgeçilmez araçların başında geliyor. USB IF ise şarj aleti ve kablolar için güç aktarımı logoları hazırladı. 

USB uzun yıllardır hayatımızda olan araçlar arasındır. Özellikle de akıllı cep telefonlarla mikro USB kablolar tüm dünyada kullanılıyor. Son beş yol içerisinde ise mikro USB kabloların artık yerini USB Type-C kablolara bıraktı. Fakat tüm Type-C kabloları güç aktarma özelliğine sahip değildir. Her ne kadar burada şarj adaptörünün güç aktarım hızı önemli olarak değerlendiriliyor olsa da kablo da aktarım işleminin önemli parçaları arasındadır. İste USB Uygulayıcıları Forumu, yani USB IF, Type-C kabloları ve şarj aletleri için güç aktarım hızını gösteren logolar tasarladığını duyurdu. 

USB Type-C kabloları ve şarj aletleri için logo tasarlandı

Hızlı şarj özelliğinin yaygınlaşması ile beraber her sene şirketlerin çok daha yüksek aktarım hızına sahip cihazlar ile karşımıza çıkıyor olması tüketicilerin kafasının karışmasına sebep oluyor. Hangi şarj aleti ve kablonun ne kadar güç aktarma özelliğine sahip olduğu ise önemli ayrıntılar arasındadır. İşte USB IF, bu konu ile ilgili olarak logo tasarımı yaptı ve her güç aktarımı için yeni logolar hazırladı. 

Yapılan bu tasarımları hem şarj aleti hem şarj kablosu hem de kutu üzerinde yer alacak. Bunun yanı sıra USB 4 kabloları için de forum bir logo çalışması yapıldı. Söz konusu bu logolarda USB 4 için 40 Gbps desteği ön plana çıkıyor. Bu bağlamda ise kırmızı ve mavi renkli olan logolar için USB Certified ifadesi ve 40 Gbps yer aldı. USB Type-C destekli olan şarj aleti kutuları içerisinde güç aktarımını gösteren renkli logo, kablo ve şarj aleti üzerinde ise siyah beyaz şeklinde logolar yer alacak. Bu kısımda ise Type-C, kabloların güç aktarım desteğine değinilecek. USB Type-C PD 3.1 standardına sahip olan kablolar ise 60W ve 240W güç aktarım desteğini göstermek için logolara sahip olacak. Her ne kadar kabloların ve şarj aletlerinin güç aktarım özelliği önemli olarak görülse de, USB IF’in bu logoların orijinal olması için şu an bir çalışma yapılmıyor.

Yani bir şekilde söz konusu bu orijinal logoları taklit eden firmalar, tüketicilerin yanılmasına sebep olabilir. Fakat forumun logo orijinalliği için hologram ve kara kod ile bunu kanıtlayan bir önlem alınması da beklenen çalışmalar arasında yer alıyor. Tüm bunların yanı sıra şarj aletleri için hızlı şarj desteği özelliği önemli bir detaydır. Şirketlerin hızlı şarj özellikleri için direk olarak bir çalışma yapması da tüketicilerin beklentileri arasında yer alıyor. Her ne kadar şirketlerin tüketicilere orijinal şarj aletlerini kullanmayı önerse de alternatifler arasında güvenilir özellikler üzerine kurulması da önemlidir. Şu an için konu ile ilgili olarak elde edilen bilgiler sadece bu kadar olup gelecek günler içerisinde yeni çalışmalar yapılması bekleniyor. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir