Bağlantı teknolojileri günümüzde geliştirilmeye devam ediliyor. Şimdi ise sizlere geleceğin kablosuz bağlantı teknolojisi olan 5G NR ağının ne gibi şeyler sunacağına bu içeriğimizde bakacağız. 5G NR ağı ile çoklu ağ bağlantısı sayesinde saniyede 20 Gigabit hız sağlayacak. Snapdragon’un en yeni modemi olan X50, 5Gbps’e kadar hızları desteklemek için tasarlanmış durumda. 5G ile akıllı telefonunuzda wireless geniş bant benzeri veri hızlarına sahip olabileceksiniz. 5G NR yada 5G New Radio, tüm endüstrinin hedeflemiş olduğu 5G standartı oluyor. Tüm pratik amaçlar için 5G ile eş anlamlı oluyor. 5G NR ayrıca 6GHz ve mmWave 24-100 GHz frekans bantlarını da destekliyor.

Geleceğin kablosuz teknolojisi 5G NR Nedir?

2 1588502512

5G şuan için kullandığımız WiFi’ye benzer olarak çoklu gigabit hızları ve yüksek yanıt hızı sayesinde 60GHz WiFi desteğini getiriyor. Diğer yandan bu durum yüksek güç verimli oluyor. Geniş bant bağlantıları için artık evlerimizde kablo görmemize gerek kalmayabilir. Öyle ki daha düşük gecikme ile daha yüksek hızlar sunan başarılı kablosuz bağlantı teknolojileri yakın dönemde hayatımızda olacak. Son dönemde 5G destekli akıllı telefon modelini görmeye başladık. 2019 yılında başlayan bu modelleri yoğun olarak 2020 içerisinde göreceğiz. Yıl boyunca tanıtılan Snapdragon 865 işlemcili amiral gemisi akıllı telefonlar 5G yonga seti ile geliyor. 2020’deki tüm üst düzey telefonlarda 5G hazır olacak. Ayrıca Exynos 880 ve Snapdragon 765 gibi orta seri yonga setleri de 5G entegresi ile geliyor. 5G NR için 2020’de tüm telefonların pazardaki yerini alması bekleniyor.

Bulut teknolojisi

5G’nin sunmuş olduğu hız sayesinde kullanıcılar saniyeler içerisinde büyük dosyaları indirebilecekler. Bu durum ise daha fazla kullanıcıların verilerini depolamak için bulut sistemleri kullanacağı anlamına geliyor. Verileri çoğu zaman bulutta daha güvenli olacağında 5G ağında neredeyse hiç gecikme yaşanmadan kolay erişilebilirlik sağlanacak.

loT

5G ağı ile beraber nesnelerin interneti de bir hayli gelişim gösterecek. İnterneti temel olarak görevlerini sunan ve internet bağlantısı gerektiren bir cihazınız olabiliyor. Bunlar ise akıllı buzdolabı, çamaşır makinesi ve ampul gibi benzeri ev ürünleri olabilir. 5G ise 3GHz’den 100 Ghz seviyelerine çıktığı için üst seviye bir iletişim bandının olması bekleniyor.

İnternet bağlantılı araçlar

5G ile beraber gelişecek teknolojiler arasında bağlantıya sahip araçlar olacak. 5G geniş spektrumu ile ağa çok sayıda düşük güçlü cihaz eklenmesine imkan verecek. Bu düşük cihazları ise kendilerini gerçek zamanlı olarak izleyen bir araba ağı oluşturmak için otomobillere kurulabilir.

Endüstriyel loT

loT’un devrim yapması gereken bir sonraki bölümün ise imalat sanayileri olması bekleniyor. 5G ağlarının aksine endüstriyel için sunulan loT ile şirketler herhangi bir parazit olasılığını azaltan özel bantlara sahip olacaklar. Üretim süreçleri, tarım, drone tabanlı dağıtım sistemleri, nakliye ve seyahat bölümleri de hızlanarak kolaylaşacak.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir