5G sonrasında gündeme gelen China Mobile tarafından duyurulan 5.5G nedir? 5.5G ile 5G farkları neler? İşte merak edilenler…

Dünya genelindeki telekom şirketlerinin büyük bir bölümü 5G geçişini tam olarak sağlayamadı. Çok kısıtlı bir alanda kullanılabilen 5G teknolojisine rağmen Çin şimdiden yeni nesil kablosuz teknoloji için önemli bir adım attı. Ülkenin önde gelen operatörlerinden China Mobile tarafından yapılan duyuru ile 5.5G lansmanı yapıldı. Lansman ile 5G sonrasında yeni teknoloji olacak 5.5G için önemli gelişmelerin kaydedilmeye başlandığı görülürken 5.5G nedir konusunda da soru işaretleri ortaya çıktı.

5.5G Nedir?

5.5G, 5G ağının gelişmiş sürümü olarak kabul ediliyor.  5G-Advanced veya 5GA olarak da bilinen 5.5G teknolojisi, 5G’ye göre daha gelişmiş ve iyi bir deneyim sunuyor.

Günümüzde yaygın bir şekilde kullanılan teknolojilerden birisi olan 4G LTE ağı, 4G bağlantısının daha iyi hız ve gecikme süresine sahip gelişmiş versiyonu. Bu özel sürüm, 4.5G veya 4G-Advanced olarak da biliniyor. 5.5G de 5G üzerine yapılan geliştirmeler ile gelinen bir sonraki adım. 5.5 ağını kullanan 5.5G’de gecikmenin düşmesi ve hızın artması en önemli sonuçlardan birisidir.  10Gbps’ye kadar indirme hızı ve 1 Gbps’ye kadar yükleme hızını destekleyen 5.5G, hızın ve kesintisiz iletişimin sağlanmasında önemli bir etken.  5.5G aynı zamanda 5G ile 6G arasında bir köprü görevi de görecek.

5.5G Nedir? 5G'den Farklı Ne?
5.5G Nedir? 5G’den Farklı Ne?

5.5G Desteklenen Cihazlar

Dünyada Nisan 2024 itibariyle China Mobile, 5.5G’yi kullanıma sunduğunu duyuran ilk şirket. 2024 yılının sonuna kadar hizmet verdiği bölgedeki 300 şehirde 5.5G desteğini sunacak olan şirket, bu teknolojinin kullanılmasında öncü olacak. Çin dışında ise henüz somut bir adım atılmadı. AT&T gibi pek çok şirket dahi 2024 içinde 5.5G planlamasına sahip değil.

Tüm 5G akıllı telefonların 5.5G’yi destekleyip desteklemeyeceği henüz bilinmiyor. OPPO cephesinden gelen ilk bilgilerde OPPO Find X7 Ultra modelinde 5GA gösterilerek uyumluluğa işaret edildi. Bu duyuru, Find X7 Ultra’nın 5.5G kullanan ilk model olmasını sağladı. Listeye hangi cihazların gireceği bilinmiyor. Ancak Find X7 Ultra’da kullanılan Dimensity 9300 ve sonrasındaki işlemcilerin kullanıldığı modeller 5.5G desteğine sahip olacak. Qualcomm cephesinde ise Snapdragon  8 Gen 3 ve üzeri işlemcilerin kullanıldığı modellerin 5.5G desteği sunması mümkün görünüyor.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir