Televizyonlar ekran teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte çok daha yetenekli hale geldi. Bu durum da yeni bir televizyon alma sırasında işleri zaman zaman zor hale getirebiliyor. Yeni teknoloji ile desteklenen televizyonlarda en çok dikkat çeken yeniliklerden birisi ise 4K HDR seçeneği. 

4K HDR nedir?

4K ve HDR birbirinden tamamen bağımsız iki farklı teknoloji. Bu teknolojinin aynı cihazda yer alması halinde televizyonlarda 4K HDR isimlendirilmesi kullanılmaktadır. 4K, televizyon için çözünürlüğü ifade etmektedir. Bu televizyonlarda 3840 yatay piksel, 2160 dikey pixel desteği sağlanır.

HDR ise cihazlarda yüksek dinamik olarak adlandırılır ve en koyu siyah ile en parlak beyaz arasında ekranların çok daha zengin renk seçeneklerinin desteklediğini gösterir. 

4K HDR ekranlarda bit değerleri ne ifade eder?

4K HDR ekranlarda farklı bit seçenekleri vardır. 8, 10 ve 12 bit olarak adlandırılan bu seçeneklerde özellikle renkler üzerinde farklı özelliklerin geliştirildiği görülmektedir. Kırmızı, mavi ve sarı renklerin kullanıldığı televizyon teknolojilerinde bu bit değerleri daha fazla hassas renklerin ekranda görüntülenmesini sağlar.

10 bit ekranlar kırmızı, mavi ve sarı arasında 1.024 farklı ton üretebilirken 12-bit TV’ler 4.096 renk tonu ile toplamda 68.719.476.736 renk seçeneği sunabilmektedir. Bu bakımdan küçük bir fark dahi daha fazla renk seçeneğine ulaşılmasını sağlar. 

4K HDR olarak adlandırılan modellerde belirtilen destekler kişilere sunulmaktadır. Eğer yüksek çözünürlükte, kalitede bir model arıyorsanız ve renk değerleri sizin için önemliyse alacağınız modelin 4K HDR olması, beklentilerinizin karşılanmasını sağlar.

Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir