Ticaret Bakanlığı’na bağlı olan Reklam Kurulu tarafından 22 sosyal medya fenomenine idari para cezası kesildi. Son zamanlarda sosyal medya platformlarında artan reklam furyasından ötürü yeni düzenlemeler gündeme geldi. Şimdi ise kimliği açıklanmaya birçok sosyal medya fenomenine aldatıcı reklamdan ötürü ceza kesildi. Ayrıca yılın ilk yarısına yönelik aldatıcı reklam bilançosu da açıklandı. İnternet ve sosyal medya kullanımının yoğunlaşması ile beraber reklamcılık sektörü de önemli bir alana kaymaya başladı. Özellikle sosyal medya fenomenleri, yapmış oldukları reklamlar üzerinden ciddi gelirler elde etmeye başladılar. Ancak bu reklamlar her zaman doğru yönlendirilmiş reklamlar olmayabiliyor.

Fenomenlere aldatıcı reklam cezası verildi

22 sosyal medya fenomenine aldatici reklamdan ceza verildi

Fenomenler tarafından yapılan bu reklamları takip eden Reklam Kurulu ise 2022’nin ilk yarısında 22 fenomene idari para cezası verildi. Ticaret Bakanlığı’ndan gelen bilgilere göre fenomenlere para cezası kesilmesinin sebebi olarak aldatıcı reklam yapıyor olmaları şeklinde ifade edildi. Bakanlık bu olayların tekrar olmaması için Fiyat Bilgisi İçeren Reklamlar ile İndirimli Satış Reklamları ve Ticari Uygulamaları Hakkında Kılavuz’un incelenmesi gerektiğini belirtiyor. Reklam Kurulu ayrıca yılın ilk yarısında kesilen toplam ceza miktarını da belirtiyor. Bu kapsamda aldatıcı ve yanıltıcı tanıtım yapan şirketlerin toplam 1101 dosyası incelendi. 949 dosya mevzuata aykırılık tespit edilirken, 228 dosyaya 22 milyon 788 bin 684 TL para cezası kesildi.

Reklam Kurulu ile Reklam Özdenetim Kurulu, Mart 2022 yılında yeni bir projeyi de hayata sundu. “Yapay Zeka il Dijital Medya Reklamlarını Tarama” adlı bu projede sosyal medyadaki paylaşımlar otomatik olarak taranıyor. Taramalar sonucunda ise reklamı yapılan ürünün yasal olup olmadığı kılavuza uygunluğu analiz ediliyor. Eğer bir aksi durum ve usulsüzlük var ise bu noktada Reklam Kurulu harekete geçiyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir