Akıllı telefonlar gün geçtikçe hayatımızın vazgeçilmezi oluyor. Katlanabilir akıllı telefonlar ise bu ligin yeni gözdesi ve şampiyonluğa doğru oynamakta. Yakın gelecekte sıkça bahsi geçecek olan katlanabilir akıllı telefonların 2027 yılında 48 milyon adet üzerinde satış yapması bekleniyor.

samsung katlanabilir telefon
samsung katlanabilir telefon

Akıllı telefon piyasasına katlanabilir ekran teknolojisi ile damga vuran katlanabilir akıllı telefonlar geleceğin parlak oyuncusu denilebilir. 2027 yılında satış sayılarının verileri incelendiğinde satışların 48 milyon adedin üzerinde olması yapılan tahminler arasında yerini aldı.

IDC yayınladığı raporda, 2027 yılında küresel çapta gerçekleşecek olan katlanabilir akıllı telefon sevkiyatının 2023 yılına oranla toplam 21.4 milyon adede ulaşmasını beklediğini belirtti. Bu veri bizlere 2022 yılında satışı yapılan 14.2 milyon üzerinde %50 gibi bir oranla artış yaşandığını söylüyor. Bu artış oranına ve teknolojideki yenilik severliğe bakılarak katlanabilir akıllı telefon sevkiyatının sadece 2027 yılında toplamda 48.1 milyon adede ulaşmasını beklemek hayal değil. Yani 2022 yılından 2027 yılına %27.6’lık bileşik yıllık büyüme oranı meydana çıkmış oluyor.

Katlanabilir akıllı telefon
Katlanabilir akıllı telefon

Normal akıllı telefon adet verilerine bakıldığında ise 2027 yılında 1.332,9 milyon adet satışa ulaşması ve aynı 5 yıllık dönemde %2.1’lik bir bileşik büyüme hızı beklenenler arasında yerini aldı. IDC’ye göre akıllı telefon satış fiyatlarının yaklaşık %6.8 gibi bir oranda düşüş yaşaması muhtemel. Bu tahminin dayanağı yükselen donanım ve yazılımın yanında yapı kalitesi ve dayanıklılık konusunda iyileştirme yapan OEM’ler. 

 IDC Cep Telefonları Araştırma Müdürü olan Anthony Scarsella’nın açıklaması ise şöyle:

“Tüketiciler yeni form faktörünü benimsemeye başladıkça katlanabilir telefon pazarı, önceki tahminden biraz daha yüksek bir performans sergiledi.Bu yıl yarışa katılan yeni marka ve modellerle, katlanabilir pazarın 2023’te %50.5 büyüme ile tek parlak nokta olmasını, toplam akıllı telefon pazarının ise %1,1 daralmasını bekliyoruz.”

Akıllı telefonların satışlarında gerçekleşen düşüşün asıl sebeplerinden biri içinde bulunduğumuz hızlı tüketim devriyle de yakından ilgili. Sıradanlaşan ürün cazibesini kaybederken yenilikçi tasarımlar yeni gözde oluyor. Hal buyken daralma yaşanan pazardaki markaların adımları ne yönde olacak sorusu gündeme geliyor. 

Uluslararası Ticaret ve Lojistik mezunu, Endüstri Mühendisliği öğrencisi, İmza'da Dijital Çırak.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir