Kripto para gibi pek çok yeni teknoloji, siber güvenlik alanında yeni tehditlerin ortaya çıkmasına neden oluyor. 2022 yılında güvende kalmak için tehditlere karşı bir kalkan oluşturmak isteyenler ise 8 ipucu yardımıyla daha güvenli internet kullanabilir. 

Güçlü parolalar ve parola yöneticileri

Parolalar için herhangi bir yönetici kullanmayan kullanıcılar, tarayıcı üzerinde saklı tutulan şifrelere ulaşılması ile birlikte risk altına girebilmektedir. Bu nedenle parolaların daha güvenli bir şekilde kullanıldığı parola yöneticilerinin tercih edilmesi, 2022 yılında parola ihlali konusunda işleri çok daha zorlu hale getirecektir.

İki faktörlü kimlik doğrulama (2FA)

Güvenliğin üst en üst seviyeye çekildiği iki faktörlü kimlik doğrulama sistemleri ise mail ya da cep telefonu onayı ile birlikte kullanıcıların daha güvenli hesap oluşturmasını sağlıyor. Sosyal medya ağları, Amazon gibi alışveriş siteleri iki faktörlü kimlik doğrulamayı desteklediğinden dolayı iki faktörlü kimlik doğrulamayı mümkün olduğu kadar kullanmanız avantajınıza.

Bağlantılara dikkat!

Saldırganların özellikle bağlantılar ile hatalı ya da sahte sayfaları yönlendirme yapması, bağlantılara tıklamadan önce kullanıcıların bir kez daha düşünmesini gerektiriyor. Ulaştığınız bir web sayfasında herhangi bir hatanın ya da yanlışın olup olmadığını mutlaka kontrol etmelisiniz. Adres çubuğunda hangi sitede olduğunuzu ve sayfanın adresinde ya da uzantısında farklı bir harfin olmadığından emin olun.

Toplu alanlarda VPN kullanma

Kafelerde ya da benzer kalabalık toplu alanlarda herkese açık Wi-Fi ağları çoğu zaman riskleri beraberinde getirmektedir. Wi-Fi ağlarında oluşabilecek bir saldırı olayında, cihazınız saldırılara açık hale geleceğinden dolayı daha güvenli olan VPN seçeneğini değerlendirebilirsiniz.

Güncelleme

Programların ve işletim sisteminin güvenli olabilmesi adına sürekli güncellemeler yapılır. Güncellemelerin takip edilmesi ve zamanında alınması ise bilgisayarlarda ve cep telefonlarındaki sistem açıklarının giderilmesini sağlar. Bu nedenle güncellemeleri takip etmek ve kapatmamak oldukça önemli. 

Jailbreak

IOS işletim sistemindeki güvenlik açıklarının ortaya çıkmasına neden olan bu durum, bilgisayar korsanları için işleri çok daha kolay hale getiriyor. Bu nedenle de cep telefonlarında herhangi bir sorun yaşamamak adına mutlaka güvenli bir kullanımı takip edin.

Telefonlarda hassas veri ve bilgi saklamayın

Saldırılarda ve güvenlik açıklarında telefonlar artık öncelikli kaynaklar olduğundan dolayı telefonlarda hassas verilerin saklanmaması öneriliyor. Fotoğraflar, videolar, şifreler ya da önemli bilgilerin karşı tarafa geçmesi saldırılar sonucunda ciddi güvenlik sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilir.

Gizlilik odaklı uygulamalar kullanma

Gizlilik odaklı olarak geliştirilen uygulamalar, güvenliği otomatik olarak üst seviyelere çıkartıyor. Böylece kullanıcılar herhangi bir ek işlem yapmasa dahi daha güvenli bir bilgisayar ve internet kullanma imkanına sahip olmak mümkün.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir