Kaspersky uzmanları tarafından yapılan değerlendirmeler sonrasında 2022 yılında dünyayı bekleyen 3 tehdit ile ilgili yeni bir rapor hazırlandı. Raporda makine öğrenimi, sanayi ve sağlık sektöründeki risklere vurgu yapıldı.

Kaspersky uzmanları 2021 yılının sona ermesiyle birlikte 2022 yılına yönelik değerlendirmeler yapmaya başladı. 2022 yılında sanayi, sağlık ve kişisel veri odaklı olarak yeni risklerin yaşanması beklenirken sektörel olarak konuyla ilgili ayrıntılı analizler gerçekleştirildi.

Makine öğreniminin yaygınlaşması

Modern makine öğrenimi (ML) kullanıcı davranışı takibi ve analizi konusunda oldukça yaygın bir kullanıma ulaştı. Bilgi toplama ve analiz konusunda işleri kolaylaştıran bu teknoloji, hükümetlerin de radarında ve pek çok ülkede bu yeni teknolojiye karşı çeşitli koruma düzenlemeleri getiriliyor. Hükümetler ve kullanıcılar makine öğreniminin uygulandığı alanlarda daha fazla şeffaf bir yönetim isterken makine öğrenimi ile kişisel veriler arasında sert bir ayrımın yapılması da gündemde. 2022 itibariyle bu alanda yeni gelişmelerin yaşanması bekleniyor.

Sanayi kuruluşları saldırıları sürecek

Sanayi kuruluşlarına yönelik 2021 yılında saldırı sayısı artarken işletmeler için önemli gider kalemlerinin oluşmaya başlaması, riski net bir şekilde ortaya koydu. 2022 yılında saldırıların devam etmesi bekleniyor. Kaspersky uzmanlarının bu konudaki değerlendirmesi ise güvenliğe yatırım yapılması. Risklerin azaltılması ve ekonomik anlamda büyük zararların yaşanmaması adına şirketlerin kendi operasyonlarındaki güvenliğini alması öneriliyor.

Saldırganların artık anlık ve 1-2 saatlik saldırılar ile farklı şirketleri etki altına almaya çalıştığı ve böylece takibi zorlaştırmaya çalıştığı da raporda ayrıntılı bir şekilde yer aldı.

Sağlık sektöründe dijitalleşme riskleri artıyor

2021 yılı raporunda da geniş bir şekilde yer bulan sağlık sektöründeki dijitalleşme, 2022 yılının da gündeminde. Dijitalleşme arttıkça kritik tıbbi ve kişisel verilerin erişilebilir duruma getirilmesi, saldırganlar için cazip bir pazarın oluşmasına neden oluyor. 2022 yılında daha fazla verinin girilecek olması ile birlikte güvenlik daha fazla ön plana çıkıyor. Korona virüs ile birlikte artan tıbbi hareketlilikte aşı kayıtları, giyilebilir cihazlar ile elde edilen kişisel veriler dahi bu kapsam dahilinde değerlendiriliyor. Bu nedenle kişisel veriler için hükümetlerin, özel şirketlerin ve kişilerin yeterli güvenlik önlemleri aldığından emin olunması gerektiği de raporda vurgulanıyor.

1641362970 Kaspersky

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir