Gerek işiniz için gerekse kişisel yaşamınızda 410 parmak klavye kullanımına ihtiyaç duyuyorsanız bunu yapmanın çeşitli yolları vardır. Bilgisayar kullanmanın en güzel yanlarından biri de istediğimiz işlemi hızlı bir şekilde yapmaktır. Bunların en önemlisi elbette ki klavye kullanımıdır. Sık sık bilgisayar kullanıyorsanız şüphesiz hızlı ve düzgün bir şekilde klavye kullanmak en büyük ihtiyaçlarınızdan biri olacak. Klavye kullanımınızı geliştirmek adına uygulayacağınız çeşitli yöntemler vardır. 10 parmak klavye kullanımı için uygulayacağınız çeşitli yöntemler vardır. Bu yöntemler hakkında bilgi edinmek için yazımızdan faydalanabilirsiniz. 

10 parmak klavye kullanmanın yöntemleri

Neden daha hızlı yazmak için 10 parmağımızı da kullanmamız gerekiyor?

Teknik olarak farklı bir yöntem pek de mümkün değildir. Daha hızlı ve akıcı yazı yazmak için 10 parmak klavye kullanımı kullanıcılar için önem arz ediyor. Eskiden derslerde el yazıları ya da daktilolar kullanılıyordu. Bu da elbette ki hızlı yazma becerilerini geliştiriyor. 

F klavyenin 10 parmak kullanımındaki önemi ve Türkçe yazım ile ilişkisi

Klavye çeşitliliği arttıkça hızlı yazmanın önemi de oldukça arttı. F klavyelere göre Q klavyeler ile çok hızlı yazılmadığı fark edildi. Türk araştırmacılar bunun üzerine harekete geçerek bir çalışmaya imza attı ve ülkemizde daha hızlı kullanılacak bir klavye tasarladı. Türkçe dili içerisinde en çok kullanılan harfler yan yana getirilerek F klavye oluşturuldu. Bu sayede F klavye ile Türkçe yazı yazmak çok daha kolay oldu. 

Parmakların klavye üzerindeki duruşu nasıl olmalı?

Klavyelerin üzerinde F ve J harfleri üzerine uzun basarsanız bir tırtık görürsünüz. Bu durum F ya da Q klavyelerin her birinde vardır. Bunun amacı ise sağ ve sol baş parmaklarınızı o kısımlara yerleştirmek içindir. Yani sağ baş parmağınızı J harfinin üzerine sol baş parmağınızı ise F harfinin üzerine yerleştirmelisiniz. F klavye kullananlar genellikle ezbere kullandıkları için genellikle tuş yeri aramak gibi bir durum ile karşılaşmazlar. Parmaklarını yerleştirmeleri gereken yerleri bilen kullanıcılar oldukça hızlı bir şekilde klavye kullanabiliyorlar.

16 1577614283

Duruşumuzun pozisyonumuzun 10 parmak klavyeye etkisi var mı?

Hızlı klavye kullanımı için şüphesiz hızlı yazmak için son derece önemlidir. Parmaklarınızı daha hızlı kullanmak adına duruşunuz oldukça önemlidir. Buna ek olarak tuhaf gibi gözükse de tırnak bakımı da yazı kalitenizi etkileyen etkenler arasındadır. Oturuşunuzun, dik pozisyon, yere basan ayaklar ve mümkünse başınızın altında duran bir klavye ekranı tercih etmelisiniz. Klavye ile bileğinizin arasında biraz boşluk olması yazma işleminizi kolaylaştıracaktır. Hızlı yazı yazmak için tahmin edeceğiniz üzere pratik son derece önemlidir. Ne kadar çok pratik yaparsanız o kadar hızlı bir kullanım elde edersiniz. 

Hızlı yazmak için önemli tüyolar

Hızlı yazı yazmanın temek kuralı parmak dizilimi ve egzersiz yapmaktır. Parmaklarınızı klavyeye yerleştirdikten sonra her zaman her şekilde yazı yazabilirsiniz. Klavyeyi öğrendikten sonra klavyeye bakmadan ya da gözleriniz kapalı da yazı yazabileceksiniz. 

Klavye seçimi

İmkanınız varsa yazı yazmak için üretilmiş olan özel klavyeleri tercih edin. Bu sayede hem sessiz hem de tak tak klavyeye vurmadan yazı

Pratik

Pratik yapmak klavyeyi kusursuz bir şekilde kullanmak için en önemli görevlerden biridir. Ellerinizi klavyenin üzerine doğru bir şekilde yerleştirin ve bu şekilde pratik yaparak öğreniminizi geliştirin. 

Ufak egzersizler

Parmaklarınızın klavye üzerinde duruşu ve oturuşu zamanla size özel bir kullanım stili yaratacak. Bu sebeple kendinizi yormadan egzersiz yaparak çok daha profesyonel bir kullanım elde edebilirsiniz. 

Klavyenin özelliklerine hakim olma

Hızlı yazmanın en önemli kurallarından biri de elbette ki klavye özelliklerine hakim olmak olacak. Hızlı yazmak için klavyenin kısa yollarına hakim olmak işinizi kolaylaştıracak en önemli etkenlerden biridir. 

10 parmak klavye için egzersiz yapabileceğiniz oyunlar ve siteler

Klavye öğreniminizi test etmek için faydalanacağınız çeşitli siteler mevcuttur. Bu siteler ile kendinizi test edebilir ve daha profesyonel bir kullanım elde edebilirsiniz. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir