BreachForums platformunda yapılan bir paylaşım ile tarihin en büyük veri sızıntısı ortaya çıkmış olabilir. Öyle ki bir milyardan fala Çin vatandaşının verilerinin sızdırıldığı iddia ediliyor. Ulusal polisin veri tabanından sızdırıldığı ifade edilen bu verilerin doğruluğu ise henüz netleşmiş değil. Siber saldırıların tüm dünyada büyük tehlike yaratmaya devam ediyor. Özellikle kullanıcıların kişisel bilgilerini içeren bu veriler kötü niyetli kişiler tarafından satılma amaçlı sızdırılmaya ve ele geçirilmeye devam ediyor. Tarihin en büyük veri sızıntısı yapıldığı iddiası gündeme bomba gibi düştü. Daha öncesinde RaidForums olarak bilinen ancak kapandıktan sonra BreachForums olarak devam eden forumda, 1 milyardan fazla Çin vatandaşına ait veriler satışa çıkartıldı.

Tarihin en büyük veri sızıntısı gerçekleşmiş olabilir

2

ChinaDan adlı bir kullanıcı tarafından paylaşılan içeriğe göre veri tabanının milyarlarca Çin vatandaşına ait olduğu ifade ediliyor. Paylaşıma göre ise “2022’de Şanghay Ulusal Polisi (SHGA) veritabanı sızdırıldı. Bu veritabanı, milyarlarca Çin vatandaşı hakkında birçok terabaytlık veri ve bilgi içermektedir.” Açıklaması yapılıyor. Paylaşıma göre söz konusu bu veri sızıntısının Çin vatandaşlarına ait isim, adres, doğum yeri, ulusal kimlik numarası, telefon numarası ve tüm suç dosya kayıtları olduğu belirtiliyor. Ele geçirildiği söylenen tüm bu verilerin ise 10 bitcoin karşılığında sattığını ifade ediyor.

Söz konusu veri sızıntısı haberleri sonrasında Çin sosyal medyası karışmaya başladı. Weibo platformu üzerinden kullanıcıların veri sızıntısına tepkilerini göstermeye başladılar. Platformda veri sızıntısı kelimesi yasaklanırken, Binance Çinli CEO’su Zhao Changpeng’de önemli açıklamalarda bulundu. CEO yaptığı paylaşım ile iddialar sonrasında platformda hesaplara giriş yapıldığı ve doğrulama sürecinin geliştirildiği belirtiliyor. Veri sızıntısının hükümet ajansı tarafından yapılan Elastic Search yazılım dağıtımındaki bir hatadan kaynaklanabileceği de ifade ediliyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir