Meta, halka açık bir şekilde yayınladığı Ekim 2021 raporunda yer alan bilgilere göre 1464 adet Facebook ve Instagram hesabı kapatıldığını dile getirildi. 

Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın yeni çatı şirketi olan Meta, yayınlanmış olan Ekim 2021 davranış raporunda, kamuoyundaki tartışmaları manipüle etmek için ve koordineli bir şekilde hareket eden grupları bulmak ve de durdurmak için hamleler yaptığını dile getirdi. Şirket tarafından yapılan bu paylaşımda, son dört yıl içerisinde tespit ettiği ve platform üzerinden kaldırmış olduğu bu tip gruplara ait olan bilgiler aktardı. Aynı zamanda kamuoyunun bu konu ile ilgili olarak yaşanan gelişmeleri şeffaf bir şekilde takip etmesi adına, her ay içerisinde verilerin güncellendiği dile getirildi. 

1500’e yakın Facebook ve Instagram hesabı kapatıldı

14 1

Meta tarafından konu ile ilgili olarak yapılan açıklama kapsamında, şirketin ekiplerinin yerli ve yabancı olup olmadığı fark etmeksizin dünyanın her bir bölgesinde yapılan aldatıcı kampanyalara karşı mücadele içerisinde olduğu ve yalan haber yayanları bularak, platformda kalıcı bir şekilde engellediğini dile getirdi. Şirket, özellikle Ekim ayında Nikaragua’ya daha da odaklandığını ve bu ülkede 937 Facebook hesabı, 140 sayfa, 24 grup ve 363 Instagram hesabından oluşan bir ağı kaldırdığını dile getirdi. Yapılan bu çalışma sonucunda, ülkede bulunan yerel bağlantıların yanı sıra Nikaragua hükümeti ve Sandinista FSLN partisiyle de alakalı olan grubun Meta çatısı altında yer alan tüm platformlardan kalıcı olarak temizlendiği dile getiriliyor. 

Şirket, CIB‘ın (Meta’nın Koordineli Onaylanmayan Davranış Birimi) pek çok ülkede, bölgede ve şirketlerde de yapılan sahte hesaplar için operasyonların farkında olduğu dile getirildi. Aynı zamanda, bu durumla mücadele etmek için iki farklı yöntem tercih edildiği de belirtildi. İlkinde ise yerel, ancak hükümetten bağımsız olan gruplar incelendi. Diğerlerinde ise yabancı olan kaynaklı ve hükümetlerle bağlantılı olma ihtimali olan ağlar üzerinde inceleme yapıldı. Sahte hesaplara duyduğu güven ile dilediğini yapabileceğini sanan kişiler veya gruplar tespit edildiğinde, bağlantılı olduğu tüm hesapların platformla olan tüm bağlarının kesildiği dile getirildi. Aynı zamanda şirket, kaldırılan hesaplar eğer 2. ve 3. denemelere yaparak tekrar platforma katılmak isterse, bununda önüne geçerek yeni bir sayfa oluşturmalarını da engelleyeceğini belirtti. 

Facebook, yapmış olduğu son etkinlik ile beraber sadece geliştirdikleri yeni sanal gerçeklik dünyasının ve yeni çatı şirketinin tanıtımını yapmakla da kalmadı. Aynı zamanda ekiplerini daha verimli bir şekilde kullanmak adına farklı birimler olarak da ayırdı. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir