Yüz tanıma teknolojileri, gizlilik sorunlarını beraberinde getiriyor - Haberler - indir.com

Yüz tanıma teknolojileri, gizlilik sorunlarını beraberinde getiriyor

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 21 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-11-27 15:00:00
Editör : Ahmet Haşim Erdoğan
Kategori : Teknoloji

Otomatik yüz tanıma teknolojisinin kullanımı, özellikle Çin gibi ülkelerde çok yaygın bir hale geldi. Bu otomatik yüz tanıma teknolojisi sayesinde suçlular ayırt edilebiliyor, kişilerin kimlikleri hemen bulunabiliyordu. Fakat bu durumun gizlilik sorunlarını beraberinde getirdiğini de belirtmemizde fayda var.

Yüz tanıma teknolojileri, gizlilik sorunlarını beraberinde getiriyor

Yüz tanıma teknolojisi, kişilerin geometrik yüz özelliklerini analiz ediyor ve görüntüden oluşan bir algoritma ile kimlik doğrulaması yapabiliyor. Kimlik doğrulaması gerektiği zaman çok sayıda özel ve kamu sektörü yüz tanıma teknolojisini kullanıyor. Bu teknoloji, kişilerin gerçek zamanlı olarak tanımlandığı ve bunların depolanmış görüntülere bağlandığı için; ceza soruşturmaları, terörle mücadele operasyonlarında ve sınır kontrolünde devlete çok büyük bir katkı sağlayabiliyor. Bazen özel şirketler kullandığından dolayı halka açık olmayan bazı şüpheli algoritmalar içerebiliyor. 

Facebook Yüz Tanıma Ayarı Nasıl Yapılır?Facebook Yüz Tanıma Ayarı Nasıl Yapılır?

Yüz tanıma teknolojisi  sayesinde, benzersiz kişiler özelliklerin algoritmasını oluşturduğu için gizlilik hakları etkileniyor. Bu da insanların özelliklerinin verilere indirgenmesi, izlenmeleri ve gözetlenmelerine sebep olabilir. Ayrıca yüz tanıma teknolojisindeki veriler başkalarının eline geçebilir ve veriler kötü amaçlarla kullanılabilir. Bundan dolayı yüz tanıma teknolojisi bazı devletlerin günlük yaşamını kolaylaştırırken, terörle mücadele ederken ve birçok alanda kullanırken veri skandalına da yol açabilir. Bundan dolayı yüz tanıma teknolojisinin verilerinin depolanması, kötü amaçlara yol açabileceğinden dolayı oldukça sıkı bir güvenlik önlemi alınmalıdır. 

Avustralya hükümeti, dolandırıcılık amacını önlemek için, topluluk güvenliği ve yol güvenliği gibi faaliyet ile birlikte kimlik bilgileri toplamak ve kullanmak için İçişleri Bakanlığı'na yetki verdi fakat Avustralya halkı, bu şekilde kimlik bilgilerinin paylaşılmasına razı olmadı. Bu şekilde paylaşımın gizlilik hakları üzerinde oldukça olumsuz bir etki yaratacağını belirtti. Bu yüzden halk bu tür uygulamalara karşı çıkıyor. Biz sadece telefon kilidini açmak için kullanıyor olsak da dünyanın birçok yerinde bu teknoloji kullanılabiliyor. Tanıma verilerinde meydana gelen en ufak bir hata bile kişinin suçlanmasına, var olmayan nedenlerden dolayı çok kötü şeylerin olmasına yol açabilir. Bu yüzden her ne kadar iyi olsa da teknoloji gelecekte başımıza oldukça fazla bela açabilir. Bundan dolayı kullanım konusunda devletlerin önlemler alması gerekir.


Facebook yüz tanıma özelliği nasıl kullanılır?Facebook yüz tanıma özelliği nasıl kullanılır?
ABD, duvar arkasından yüz tanıyabilen yapay zeka geliştirecekABD, duvar arkasından yüz tanıyabilen yapay zeka geliştirecek
Panasonic derin öğrenmeli yüz tanıma teknolojisini gün yüzüne çıkarıyorPanasonic derin öğrenmeli yüz tanıma teknolojisini gün yüzüne çıkarıyor

PAYLAŞ