Yurt dışındaki şirketlerin Dijital Hizmet Vergisi kullanıcıdan kesilecek - Haberler - indir.com

Yurt dışındaki şirketlerin Dijital Hizmet Vergisi kullanıcıdan kesilecek

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 22 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-11-04 10:34:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

“Dijital Hizmet Vergisi” için uzun zamandır tartışılan kanun teklifi kabul edildi. Vergiler artık şirketlerden alınmak yerine vatandaşlardan tahsil edilecek! 

Çeşitli sektörler için talep edilen vergi düzenlemeleri uzun bir süredir gündemde. Sonucun ne olacağı gün itibariyle netleşen bu konuda yapılan kanun teklifi TBBM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun incelemeleri sonunda kabul edildi. Söz konusu düzenlemeyle artık “Dijital Hizmet Vergisi”ni vatandaş ödeyecek. TBBM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun kabul ettiği vergiler arasında Facebook, Google, Netflix ve Apple gibi dünyanın teknoloji devi şirketleri de bulunuyor. 

Herhangi Bir Apple Cihazını Satın Aldığımızda Ne Kadar Vergi Ödüyoruz?Herhangi Bir Apple Cihazını Satın Aldığımızda Ne Kadar Vergi Ödüyoruz?

KDV’nin üzerine “Dijital Hizmet Vergisi” geliyor! 

Dijital Hizmet Vergisi nedir? Teknoloji devlerine Dijital Hizmet Vergisi geliyor

“Dijital Hizmet Vergisi” bu alanda hizmet gösteren yerli ve yabancı şirketlerin elde ettiği gelirlerinden %7,5 oranındaki bir payı vergi olarak ödemekle yükümlü. Şirketlerin sadece ürün ve hizmet satışlarını kapsamayan bu verginin ağı kiralama ve reklam gelirlerine kadar geniş bir yelpazeye uzanıyor. Bu kanun yapancı şirketleri de kapsadığından dolayı bu şirketlerin Türkiye’de herhangi bir ikameti ya da iş merkezi bulunmasa da söz konusu şirketler yine “Dijital Gelir Vergisi”ni ödemek zorundalardı. Düzenleme talebiyle tüm bu detayların incelenmesinin ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı, artık Türkiye’de var olmayan şirketlerden “Dijital Hizmet Vergisi”ni alamadığı noktalarda ödemeyi işlemlere taraf olan ya da bu ödemeye aracılık edenlerden alabilecek. Basit olarak anlatırsak bu durum Türkiye’de fiziksel varlığı olmayan bir şirketten hizmet satın aldığınızda bankanın sizden KDV’nin yanı sıra “Dijital Hizmet Vergisi”de alabilmesi anlamına geliyor. 

Bildiğiniz üzere banka üzerinden alınan tek vergi tahsilatı KDV’lerdi ancak yeni düzenleme sonunda üzerine “Dijital Hizmet Vergisi”de eklendi. Bunun yanı sıra bu düzenlemeyle ilgili özel durumlarda bulunuyor. Eğer şirketin Türkiye’deki hasılatı 20 milyon TL’yi ve dünya genelindeki hasılatı da 750 milyon Euro'yu geçmiyorsa veya şirketin yabancı ülkedeki para karşılığı TL’den azsa bu şirketlerden alınan hizmetler “Dijital Hizmet Vergisi”nden de muaf olacak. Hizmet bedellerinin yanı sıra dijital ortamda kullanıcılara sunulan her türlü sesli ya da görsel olarak tasarlanan reklam hizmetinin de bu vergiye dahil. Bunun yanı sıra ulusal çapta kamuya açık olan mobil elektronik haberleşme hizmetlerinden Hazine payı ödenen hizmetlerin ve “Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanunun” desteği ile geliştirilen hizmetlerin vergiden muaf olacağını da belirtmekte fayda var. 


Akıllı Telefonlara Yeni Vergiler GelebilirAkıllı Telefonlara Yeni Vergiler Gelebilir
WhatsApp vergisi geldi!WhatsApp vergisi geldi!

PAYLAŞ